Ratatas 15 frågor om din hemstad

Det mysigaste caféet.
Det är litet, det serveras bara te men det är nog ett av de mysigaste i Helsingfors. The Ounce, i slutet av Fredriksgatan. Tyvärr är det inte på det mysigaste stället men det är ju insidan som räknas.


Bilden är från Café Java 28.4.10, min 20-års dag.

Det bästa lunch-, brunchstället.
Något sushi ställe. Hanko Sushi är gott.

Det bästa middagsstället.
Kolo, Shanghai Cowboy 2010-2012, då det var på Unionsgatan. Hanko Sushi, Juuri.

Här kan ta man ta en krispig söndagspromenad.
Fölisön, eller varför inte ut på isen.

Untitled

Tre i topp barerna/nattklubbarna.
Bangra, Siltanen, föredetta Shanghai Cowboy...

Det bästa snabbmatsstället.
Barbarossa och Fafa's.

Din favoritgata i stan.
Högbergsgatan, där är jag uppvuxen. Den är mysig, fin och vacker med massa fina antikbutiker, caféer och vackra byggnader. Villagatan har också fina byggnader.

Untitled
Ett hus på Högbergsgatan.

Konst och kulturupplevelser.
Alla foto/konstgallerier och muséer, Hippolyte (det är gratis inträde), Valokuvataiteen museo, kiasma, ateneum.

Untitled

De bästa turistattraktionerna.
Sveaborg, Botaniska trädgården, Sederholmska huset, Stadsmuseet, Zoologiska muséet.

Untitled

Dina favoritbutiker.
Ruohonjuuri, diverse loppisar och skivbutiker.

Untitled
Marco i Stupido.

Bästa tipset för en tråkig vardagskväll.

Ojoj beror på humör och ekonomi. Att laga mat och se på film kan man ju göra var som helst. Gå till Torni på en talon lonkero! Gå upp för alla trappor, ta inte hissen. Då försvinner nog ditt tråkiga humör och kroppen fylls med adrenalin.

Favorit keikkastället.
Korjaamo och Tavastia.

En dag på stan.
Hoppa på tåget och bege dig på liten utflykt till förorten. Där finns det en massa caféer, loppisar och andra spännande severdheter.

Eller! Gå på en utställning, varje fredag i månaden har Kiasma gratis inträde. Efter det kan man gå och sitta till The Ounce, efter det promenera till Hippolyte och till Högbergsgatan för att gå i Fasanis antik källare. Om man är riktigt hurtig kan man ännu gå ut på isen och sen hem.

UntitledKottbys tågstation

Det vackraste området.
Senatstorget är ju nog jätte majestätiskt och vackert. Sen finns det massa vackra hus på Östra Allén i brunsparken. Min pappas faster bor i en trävilla vid Tölöviken, det är också ett så otroligt fint område.

Must-dos'
Besöka Roihuvuoris körsbärsträdgård, sätta sig ner på en bänk och njuta. Men då måste det vara maj månad.
 

Ugglan
04.02.2014 kl. 13:30

Sista dagen på året

Jag tänkte avsluta bloggåret med Ratatas egna lista.  Gott nytt år allihopa!

1. Den bästa resan

lecture15.10 då jag och Marco åkte till Åbo för min föreläsning.

2. En vinterdag jag minns extra starkt

burhVarje gång jag hälsar på dessa små kryp. De föddes 18.12.13

3. En person jag spenderade mycket tid med

w_DSC1986Den där Marco. Bild: Emilia Nyberg

4. Ett extra fint matminne

1Glömmer aldrig i våras när jag första gången lagade bananplätten. Jag blev så lycklig inombords för det är så gott, enkelt och hälsosammare än de flesta mogonmål.

5. En vårdag jag minns extra starkt

projekt copyDe två veckorna jag fotade en stor del av mitt slutarbete i Finland. Jag har aldrig jobbat så intensivt i hela mitt liv. Jag kunde ha upp till 3 fotograferingar i dagen, varje dag under 2 veckor. Jag fotade och förde filmerna genast till framkallning. På så vis hade jag någon aning om hurdana bilder det blev och vilka jag skulle lämna bort och i värsta fall om jag måste ha en reshoot. Jag hade ingen skanner så jag fotade negativen med digikamera och inverta dem i photoshop.

6. En stund för mig själv

ljusstakeDå jag bloggar och fotograferar är jag helt ensam och för mig själv.

7. En outfit jag kände mig snygg i

Skärmavbild 2013-12-05 kl. 17.26.56Ny duschad och fönad, läppstift på läpparna och i ett snyggt spets och sammet frodral på väg till Nöjesgalan.

8. Såhär såg min vardag allt som oftast ut

_MG_4551Mest av allt har jag ju lust att lägga upp en bild var jag är framför datorn och ser sunkig ut. Speciellt under första halvan av året var det så mycket skolarbete att jag kunde sitta nästan 12 h i digilabbet. Tyvärr har jag ingen sån bild så jag jag visar upp en som visar min vardag relativt bra. Secondhandfynd, Ratata, planera, arabiamugg med chaite, frukter. Persimon är min nya favorit, sjukt gott och inte så farligt dyrt.

9. En sommardag jag minns extra starkt

306ffa60f66111e295ed22000a1fc78a_7När vi var tillsammans vernissagen! Lyckad sommardag på alla sätt och vis.

10. En minnesvärd fest

W_DSC2021Alla fina sommar- och färdigblivningsfester. Här är alla gästerna från Miilos indianfest samlade. Bild: Emilia Nyberg

11. En viktig händelse

Skärmavbild 2013-12-29 kl. 18.52.31När vi 10.5.13 hade lämnat in slutarbetet och hade en Bachelor of Arts fest!  Det var också sista festen i England för min del så en viktig händelse var det minsann.

12. Såhär såg mitt hem ut

hed3 copy

Fönsterbrädet i vardagsrummet.

13. En höstdag jag minns extra starkt

11306249143_4aa73e4c99_bNöjesgalan. Bild: Karin Lindroos

14. Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

IMG_6065Jag har spenderat mycket tid på olika utställningar och gallerier. Sommarjobbat på EKTA, vaktat vår egna utställning i Kalleria, arbetsprövning på Hippolyte och så har jag varit på fritiden och sett en och annan utställning. Bilden knäppte jag i Hippolyte. De har verkligen en massa trevliga böcker till salu som kan va svåra att få tag på.

15. Ett foto som sammanfattar det här året

_DSC9176

Såhär vill jag minnas året 2014. Mycket jobb och många nya erfarenhet men fritiden har varit sig lik. Fester, vänner och mysiga middagar. Bild: Emilia Nyberg

Tack för detta år, det var ett år som betytt extra mycket för mig och som var spännande och nytt på många vis.

Ugglan
31.12.2013 kl. 10:00

Den rengörande, hälsosamma och ekologiska veckan

1 copyMelanie och Brinja, vårvintern 2012

Jag började en ekologisk hälsovecka igår. Här är några punkter man måste följa. Jag uppmanar också folk att inte haka upp sig på hälsoveckan, jag talar om mat och dryckpunkterna. Kom ihåg att äta regelbundet och tillräkligt. Svält inte dig själv. Må bra!

Hygien

•Tvätta inte håret på en vecka, inte ens med vatten. Torrschampo är också förbjudet.

•Duscha utan tvål och i hardcore korta pass. Du kan rengöra dig på 30 s i en ljummen dusch. Gärna iskallt i slute så piggnar du till.

•Har du mens, köp en mensskopp eller ekologiska mennskydd. Använd toapapper då du blöder mindre, toapapper kan komposteras.

•Då du går på toan, släng inte toapappret i WC:n, kompostera det!

•Byt ut tvätt och diskmedlet mot ett ekologiskt alternativ. Tvättnötter tex. Om dina kläder inte har fläckar, de bara luktar unket behöver du inte använda något tvättmedel alls. Det blir nog rent.

•Tvätta alla kläder i högst 30°C

•Undvik smink eller köp ekologiskt.

•Använd inga doftande produkter. Parfym, BIG nono. Jag läste nånstans att en parfym kan innehålla 200 olika kemikalier. Tänk på det.

Vardagligt

•Spara på electricitet. Använd inte datorn i onödan. Slösurfa inte. Läs en bok, tänd ljus. Köp energilampor.

•Åk inte bil

•Återvinn allt det går att återvinna. Metall, glas, bio, papper och papp.

•Köp inte plastkassar eller produkter i onödiga plastbyttor! Då du köper frukt lägg dem inte i dessa onödiga prassliga gratispåsar.

•Köp inga onödiga varor. Skall du envisas och fynda något skall det vara från loppis.

Mat och dryck

•DRICK INGEN ALKOHOL ELLER KAFFE. RÖK INTE.

•Undvik e-ämnen. Färdigmat, light produkter och konserver.

•Drick mycket citronvatten, aldrig iskallt, kroppen använder mycket energi för att värma upp vattnet till kroppstempererat. Börja varje morgon med ett glas kokat vatten med citronsaft.

•Köp inte något från djurriket. Kött, fisk, ägg, mjölkprodukter.

•Ät mycket d-vitamin, isynnerhet under vintermånaderna. Eftersom d-vitamin finns i meijeriprodukter, äggula och fisk är detta enda punkten var ett preparat är ok.

•Ät mycket färska ekologiska, inhemska frukter och grönssaker. Ät mångsidigt och fantasifullt. Bönor, linser, quinoa med måtta.

•Ät inte socker, vetemjöl eller vittris

•Ät upp allt, släng för guds skull inte bort någon mat.

Motion och välmående

•Gå ut och gå, minst 1 h dagligen. Var aktiv men ta det lugnt. Inga hardcore träningspass under en lugn hälsovecka. Tänj varje morgon och kväll 15 min. Gå i genom hela din kropp då du tänjer.

•Använd spegel med måtta, du är fin ändå.

•Sett dig ner i en bekväm ställning och tänk positiva tankar om dig själv och din omgivning åtminstone 15 min varje dag.

•Ha telefonen på ljudlös. Svara/ring upp när du har lust. Unna dig själv avskildhet och frihet. Är du en super business woman så har du ännu mer orsak till att följa denna punkt.

•Undvik stressiga miljöer.

•Denna vecka är gjord för guilty pleasures. Lyssna på den musiken du vill, se de fjantiga filmerna du vill och kolla de där söta videorna på youtube med panterbeibisar som blivit adopterade av en labradormamma. Ja vet att ja sa att man inte fick slösurfa men det är ändå 2013, den punkten som ni inte kommer följa nogrannt är just den.

•Spendera tid med djur

•Vädra sovrummet innan du lägger dig

•Gå och lägg dig senast klockan 22

•Under lediga dagar skall du undvika att titta på klockan under hela dagen.

Börja veckan med att städa och organisera ditt hem. Gå till butiken och köp de varor du kommer att behöva. Köp ekologiska och inhemska varor så gott det går och så långt ekonomin räcker. Kom ihåg att detta inte är en diet. Ät dig mätt och ät då du är hungrig. Ät lika många mål som tidigare, byt ut dem mot veganska. Vill du ha efterrät, laga en smoothie på färsk mango och anans (nam!) eller ät valnötter med banan.  Känner du att du inte har tid eller att du har svårt att börja, börja hälsoveckan en lördag eller söndag så kommer du lättare in i den. Bara den håller på i 7 dagar.

Efter denna vecka borde du känna lugn, fräsch, lätt, lyckligare, och positivare. Du borde ha bättre självkänsla och självförtroende, you did it maan! Känner du inte dig behagligare på något vis kan du trösta dig med att du gjorde naturen en stor tjänst.

EDIT: Ifall du känner att det blir för mycket att följa alla punkter kan du börja med att dela upp schemat. Börja sortera och duscha mindre, eller kör mat och vardag punkterna men inte hygien. Huvudsaken att du har en ekovecka.

Ugglan
10.12.2013 kl. 09:00

Den här söndagen

Untitled

Dagens låt: Låtar från Aphex Twin, Selected Ambient works 85-92. Marco köpte vinylen igår och den har vi lyssnat på. Jäklit skön skiva. 

Dagens frisyr: Chockerande smutsigt hår under en mössa. Jag har inte rört mitt hår efter nöjesgalan. Skulle inte förvåna mig om jag hittade ett glitterstrå under min mössa. 

Dagens smink: För tillfället ingenting.

Untitled

Dagens klädsel: Jeans, Dr Martens och Perks & Mini långa t-sjorta som jag ännu älskar 4 år senare. 

Dagens roliga händelse: Det har inte ännu hunni hända något super roligt ännu. 

Dagens planer: Gå hem, tvätta håret, äta god middag me Marco och fira krabbisdag.

Dagens saknad: Just nu känner jag att jag inte saknar någon person men sommaren och varma ljusa kvällar saknar jag nog.

Dagens tråkigaste: Börjar blir lite le av att sitta vareviga veckolsut på jobb. Jo jag skall inte gnälla. Jag tycker nog om mitt jobb och i tidigare inlägg så har jag nämt att den här praktiken gett mig massor, men jobb varje vs i 3 månader börjar nog kännas lite lamt.

Dagens mat: Alpro soya joghurt med smak av tropiska frukter. Om jag är hungrig? Min mages kurrande hörs i hela galleriet.

Untitled

Dagens mående: Smutsig och halv sunkig, trött och lugn, hungrig. 

Dagens tanke: Hoppas jag inte ser någon jag känner på stan.

Dagens längtan: Ett badkar, herregud vad jag längtarefter långa söndagsbad. 

Dagens smycke: Inga smycken. Är dålig på att smycka ut mig. 

Dagens önskan: Att min nyskrivna jobbansökan skall leda till en intervju.

Listan stal jag av Tessi!

Ugglan
08.12.2013 kl. 14:00

Ratatas höstlista

treeVackert mystiskt sken en dag då jag väntade på spårvagnen.

Beskriv din höst i tre ord.
Aldrig sig lik

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Det allra bästa är väl känslan av en ny start. Förnyelsen. När man kan klä sig stiligt utan att svettas, då talar jag om den härliga kappan, jag älskar att använda kappa. Det bästa med hösten i England var att den perioden då man kunde använda tunna höstkappor och jackor varade länge. I finland varar den kanske i 2 veckor om man har tur. Det är heller inget fel på när löven gulnar och det doftar så mustigt i naturen.

Det allra sämsta är mörkret och regnet.


Hur höstmyser du?
Jag tänder ljusen i takkronan och dricker en kopp te eller häller upp ett glas rött. Har jag besök brukar jag tvinga mina gäster att spela en massa bordspel. Jag är ett stort fan av bordspel. Mina favoriter är Rappakalja, Trivial Pursuit och Texas Hold’em.

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Rör på dig och håll dig fysiskt aktiv. Ät hälsosamt och fynda begagnat på nätet eller loppisar. Alla dessa tre trodde jag mig inte ha tid för under sommaren.

Hur ser din höstoutfit ut?
En kappa, ordentliga skor, svart klänning, strumpbyxor. Tidigare i höst kunde jag se ut såhär.

outfit copyNy klippt pannlugg, Mammas gamla 90-tals t-skjorta, härliga jeans fyndade på ett loppis i Kraków, Nike joggingskor.


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Hela min praktik har gett mig en massa insikter. Jag vill verkligen hålla på med fotokonst i framtiden.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
Göra en ansökan till kulturfonden, söka till Aaltos magisterutbildning för fotografi och en massa massa annat.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Anpassa dig. Om det regnar och är rått och äckligt så skall du tända ljus, se på film eller bjud folk för att spela lite bordspel. Drick något varmt eller alkoholhaltigt. Portvin är gott.

Är det fint väder och bra ljus brukar jag fota, gå ut och gå och njuta av den krispiga luften. Försök se det fina i hösten helt enkelt och var aktiv under de ljusa timmarna under dagen. Gå på loppis och fynda trevliga saker billigt, vem får inte en kick av det?

djurMina loppisfyndade porslinsvänner.


Bästa musiken för regniga dagar?
Marco spelar sina vinyler och där finns bland annat en hel massa jazz. Jazz är nog höst musik likaså Bob Dylan. The Beatles tröttnar jag aldrig på.

Igår la Marco på en riktigt mysig skiva som jag inte hade hört förut. Sen påpekade han att den är min som jag köpte i England för 50pence. The Corries- Sound the Pibroch, heter skivan och det är skotsk folkmusik.

I min ensamhet lyssnar jag på finsk musik. Jenni Vartiainens nya album tex. Där finns fyra riktigt fina finska pop låtar. The Crash, det bästa finska bändet någonsin som jag aldrig tröttnar på. J.Karjalainen! Sen har jag ju mina spotify listor med en hel massa pop och indie musik som snurrar på då jag städar, lagar mat eller editerar bilder.


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Friends tittar jag igenom alltid åtminstone en gång i året. Det är bara så enkelt och bra. Den senaste filmen jag såg var en fransk animation. The Triplettes the Belleville, definitivt en höst film. Den är väldigt konstnärlig, surrealisitsk men ändå känslosam och enkel. Ingmar Bergmans filmer är också höstiga och ack så konstnärliga och fina. För att inte se alltför dunkla höstfilmer kan jag tipsa om Little Women eller The Secret garden och Marie Antoinette. De filmerna har jag sätt säkert 100 ggr.

 

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Alla till vänster och lite till. Jag följer typ inga stora bloggar, förutom Tyras hästblogg. Som evig hästflicka kan man inte låta bli att följa en rik bloggerska som har råd att köpa och tävla fina hästar. Det är få som har den möjligheten. Jag följer varken Elsa Billgren, Kissie, Blondinbella, Kenza, whatnot. Jag vet inte vad det är med stora bloggar, de visar ingen mänsklighet, ingen svaghet. Till och med Tyras hästblogg talar hon öppet om sin utmattningdepression eller om någon är dum med henne, om hästarna är halta. Klart vill jag inte hela tiden höra negativa saker för att få mig själv att känna mig bra, utan jag tycker om helt enkelt när man inte putsar dammet under mattan.

Vad är den höstigaste maträtten?
Till morgonmål: Bananplätt med hjortron eller havtorn
Lunch: Linssoppa med kokosgrädde
Middag: Svampstuvning med rotfrukter
Kvällsmål/Efterrät: En god smoothie eller mjölk, mjöl och sockerfria kokosbollar. Recept på kommande.

coco

 

Var hänger du helst under helgen?
Hemma eller hos någon annan. Är så trött på uteliv och barer. Hemmafester med något roligt spel är klart bäst.


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Faktiskt inte. Funderade på att åka till England i våras och hälsa på Ingrid, Sinikka och Ramona, kan vara att det inte blir av. Har rest så mycket under min studietid att ekonomin inte riktigt håller.


Hur förbereder du dig för vintern?
Jag tror inte man kan förbereda sig. Den smäller en alltid lika hårt på käften. Men med en varm rock och mössa blir smällen lite mindre smärtsam och som jag sa tidigare, se det fina i det. Varm kakao med mintlikör i en termos och pulkkan under armen så är vintern också kiva.

Ugglan
12.11.2013 kl. 12:20

10 saker ni inte visste om mig

Tänkte bryta mitt prutthurtiga bloggmönster med en uppfriskande lista.

Jag har otroligt bra ansiktsminne, skrämmande bra. 

Jag hatar använda kontaktlinser och just nu är jag trött på mina glasögon. Därför är alla blurriga på stan och om någon hälsar och jag inte hälsar tillbaka är det bara för jag inte ser dig. Väldigt pinsamt, har hänt många gånger och folk tror därför att jag är arrogant. Trist.

Jag är visuell. Jag lär mig bäst av att se, inte läsa eller höra. Därför mitt ansiktsminne möjligtvis. 

Jag hatar använda smink. Det är så jävla kladdigt och snuskigt när man tänker efter. 

Jag följer Tyras häst blogg varje dag och tycker om den. (HAH det trodde ni inte)

Jag älskar att tävla. Det kan vara fototävling till kurra gömma och jag måste vinna.

Jag är väldigt social och blir deprimerad om jag är för mycket ensam

Ibland blir jag riktigt irriterad på trångsynta människor. Förr tog jag mycket nakna självporträtt och posta dem på min förra blogg. Blev utskälld av föredetta gymnasie bekanta på Kaivohuone. Det var sista gången jag gick på kaivohuone. 

Jag är väldigt känslig och tål inte elaka människor, eller spydiga kommentarer. Va snäll och trevlig mot folk, det är inte så svårt.

Jag satt på toan när jag skrev denna lista

Nu skall jag till min kära farmor och hänga med henne. Hoppas ni alla har en trevlig helg!

Ugglan
25.10.2013 kl. 20:23

Söndagslista

Blev inspirerad av Miilo!

Vilken dag är det idag?
Söndag, men det känns lite som fredag eftersom jag alltid är ledig må-ti eftersom jag jobbar ons-sö.

Vad ska du göra ikväll? 
Jag slutar jobbet kl16, sen skall jag till gymmet och efter det skall jag öva på min föreläsning som jag har på tisdag här. 

Säg två bra uttryck!

"Just look at yourself. How many flaws you have! And Nature, the Divine, has accepted you with all your flaws. She has taken you in her arms. She never says, “You are so bad today, you are yelling at me, I will not let air into your nose! I am going to stop pumping your heart!” Nature does not judge you." -H. H. Sri Sri Ravi Shankar

"Nån frågade om jag är feminist. Men naturligtvis är jag det, kära du. Valet står ju mellan att vara feminist och idiot."-Jonas Gardell

Vad blir du glad av få höra att du är?
Alltid när någon säger något om mitt fotande och mina projekt, jag skulle ljuga väldigt mycket om jag påstod det inte stämde. Sen blir jag smickrad om någon säger såndäna vanliga saker som nog alla blir glada av att höra: "vad snygg du ser ut" eller berömmer min klädstil, musiksmak, maten jag lagade, ROLIG, vad som helst. 

Visa en bild du inte minns ha tagits:

Vanessa
Exakt 3 år gammal bild, Robin har tagit den i Rochester. Har helt glömt den. Helt kiva bild om jag bara skulle le lite mer.
 

Vem saknar du?
Jag saknar gänget i England. Speciellt Laura, finare människa får man leta efter. 

En bild på något som är asbra att ha:

UntitledEn katt och en säng. Gärna tillsammans.

Vad är du bra på?
Organisera, planera och ha många bollar i luften samtidigt. Sen är jag nog rätt bra på bildeditering, inte photoshop utan vilka bilder som passar ihop, färger, läsa bilder, estetik. Att vara visuell. 

Vad vill du ha?
En skanner, en ny dator, ett badkar, en katt(!)

En bild på något roligt?
UntitledAtt rida ute i skogen, herregud så roligt. Jag och Marco har börjat fundera på ett gemensamt intresse. Jag har föreslagit att börja rida. Han är nämligen helt duktig på att rida, tror det är pga bra balans av skateandet. Synd skall ridning vara så dyrt.

Vad är du dålig på?
Svarar som Miilo. Att förlora, herregud jag blir pepprig bara av ett Trivial Pursuit spel, jag MÅSTE vinna. Jag är också dålig på att leva i nuet. Jag borde chilla mer och lära mig tänka positiva tankar. I'm working on it

Hur ser du ut när du är nyvaken?

Typ såhär

Vad har du tänkt göra länge men ej gjort?
Börja rida (snyft)

Vad bävar du inför?
Om Anne berättar att hon varit nervös för stora evenemang tidigare kan ni nog tro hur lilla jag känner inför föreläsningen på tisdag. Jo visst jag är inte påväg att hålla tal inför 100 på någon mässa men ändå. 

Vad händer i helgen?
Min helg är må-ti så jag berättar vad jag gör då. Imorogn skall jag sova länge, öva på min föeläsning och gå för att hälsa på fammo. På tisdag åker jag till Åbo. Ni som befinner er i Åbo och som vill höra om mig och mitt slutarbete, kom och lyssna!

Topp 6 artister enligt ditt Spotify?
The Crash
Jenni Vartiainen
David Bowie
NATF
Of Monsters and Men
Sigur Ros

Ugglan
13.10.2013 kl. 12:33

Lista

 

Roligt att så många kommenterat smoothie-inlägget. Skall bli spännande och se vad som händer på fredag.

 

Listan stal jag av Inka

 

Glädje: Glad att jag klippte panlugg

Förväntan: Få hemmet färdigt

Outfit: improviserad pyjamas (stal inkas svar)

Jobb: Arbetsprövning på Hippolyte onsdag-söndag och Ratata såklart.

Hopp: att få en kattbebis på våren

Träning: Tro det eller ej men jag skall ha en träff idag med min kompis som just blivit PT! Det blir en tung höst...

Humör: Lite seg

Borde: Sätta på en tvätt

Dåliga samvete: Borde städa

Framsteg: Vågar vara mig själv mer och mer

Vilja: Börja rida!

Miss: Att inte städa

Ord: städa

Låt: Nothing can change this love- Sam Cooke

Saknad: Vänner i utlandet (stal inkas svar)

Beslut: Att ta det lugnt och våga tro att allt löser sig. Orka stressa

 

Med tanken att måsta städa, rådd från min mommo

Ugglan
24.09.2013 kl. 12:14

Lång lista

 

DSC_2679 copy

 

1. Hur gammal är du om fem år? 27 år. Jag fyller 23 i april så egentligen 28 år.

2. Vem var den sista du träffade? Min släkt hos farmor. Vi åt påskmiddag idag. 


3. Hur lång är du? Ca 169 cm. En trevlig längd, inte för lång och inte för kort. 


4. Vilken var den senaste film du sett? Jag såg Ray för några dagar sedan. Själva filmen var helt okej men Jamie Foxx prestation var helt fantastisk!

5. Vem ringde du senast? Betti, en väldigt trevlig tjej jag fotade idag! 


6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? “Tuun kohta!” till Sinikka

7. Vad är dagens planer? Skriva listan, se nån film och somna till den. Det är sent så jag har redan levt denna dag.

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Ringa

9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? Gifta sen år 1987

10. När såg du senast din mamma? Idag på påskmiddagen, nu antar jag at thon sitter på soffan och tittar på TV eller sen gör hon nåt me sin Ipad

11. Vilken ögonfärg har du? Blågröna me nåt brunt i mitten


12. När vaknade du idag? Klockan var 10, men jag lever enligt brittisk tid så kl 8.

13. Har du någon gång hittat en katt? Hittat? Jag hittar katterna här hemma ganska ofta.

14. Vilken är din favoritplats? Porkala/Pattskär, solnedgång

15. Vilken plats föredrar du minst? Lägenheten i England, för den är så jävligt kall!

16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Jag tycker inte om att tänka så långt i framtiden, det skrämmer mig. Hoppeligen är jag lycklig och frisk. 

17. Vad skrämde dig som barn? Mårran!

18. Vem fick dig att skratta senast? Vi kolla på gamla videofilmer hos farmor. Jag skrattade så tårarna rann. Gamla videon från barndomen är så härliga. Jag sjöng playback till Spicegirls bland annat. 

19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Absolut inte. Jag har några, inte lika många som Marco.

20. Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar men tanker köpa en Imac fort som fan. Jag vill ha en stoooor skärm. 


21. Sover du med eller utan kläder på dig? Naken är nog obekvämt, det blir liksom svettigt. Ens en tshirt.

22. Hur många kuddar har du i sängen? Två

23. Hur många landskap har du bott i? Helsingfors, Karis, Ekenäs, Rochester.

24. Har du någon gång spytt på fyllan? Jo, sist var nog 6.12.2011

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota


26. Är du social? Det beror helt på situationen, I allmänhet som person är jag nog social.

27. Vilken är din favoritglass? Chunky Monkey!!

28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Jag skulle köpa en lägenhet, tråkigt men det är liksom den bästa investeringen.

29. Tycker du om Kinamat? Föredrar Thai.


30. Tycker du om kaffe? Hem malen, ekologisk kaffe är så otroligt gott. På burk, eller annars bara dålig kaffe är precis som alla andra dåliga produkter, skit!


31. Vad dricker du till frukost? Smoothie

32. Sover du på någon särskild sida? Det varierar.

33. Kan du spela poker? Jo och jag älskar det! 


34. Tycker du om att mysa? Jo, i måttliga mängder

35. Är du en beroendemänniska? Jag är nog beroende av en massa saker, vad fan skulle jag göra utan min kamera, dator, pengar, nära och kära, mat blablabla. Men jag är inte beroende av tobak, kaffe, alkohol eller någon annan drog. 
Score!

36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Christine min gymnasie bekant. 


37. Vill du ha barn? Det går i vågor. Ibland vill jag och ibland känner jag att jag absolut inte någonsin vill ha barn. En katt vill jag ha!

38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska och Finska, bra. Franska sådär, Je m’appelle Vanessa. J’ai vingt trios ans, seulement!

39. Har du någonsin åkt ambulans? Jo


40. Föredrar du havet eller en pool? Havet, utan tvekan.

41. Vad spenderar du helst pengar på? Mat och film

42. Äger du dyra smycken? Har några värdefulla smycken jag fått ärva av mormor, farmor och pappas faster.

44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? Morotskaka, gott! 


45. Vem är den roligaste människan du känner? Jag känner en och annan rolig typ. Bla Anton får mig alltid att skratta!

46. Välj ett ärr på din kropp? Jag har ett relativt stort vid mitt knä

47. Vad har du för ringsignal? Nån basic plingplong ramsa av nokia

48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Jag har sparat en del

49. Flirtar du mycket? Sådär oskyldigt ibland

50. Vart togs din profilbild för din blogg? Min header är tagen i Whitstable i höstas

51. Kan du byta olja på bilen? Noup

52. Har du fått fortkörningsböter? Noup

53. Vilken var den senaste bok du läste? The new feminism av Natacha Walters 54. Läser du dagstidningen? Kollar online

55. Prenumererar du på någon veckotidning? Nej, men jag vill börja prenumerera på Astra och diverse fototidningar

56. Dansar du i bilen? Sjunger oftast 


57. Vilken radiostation lyssnade du på senast? Bassoradio


58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Fota inka

59. När var du i kyrkan senast? En väldigt sorglig begravning i somras. Usch

60. Vilka personer utmanar du? Dej!

Ugglan
01.04.2013 kl. 22:44

En lång lista

 

1. Hur gammal är du? 22 år

2. Hur gammal känner du dig? Jag fyller 23 i april. Jag känner mig passligt här och nu. Däremot känns det lite konstigt att det bara är 2 år tills jag är 25!

3. Vad har du gjort idag? Jag är sjuk så inte så farligt mycket. Bykat, städat, ätit och varit på datorn.

4. Vilken film såg du senast? 3:10 to Yuma

5. Vem ringde du senast? Jag är väldigt dålig på att ringa, i synnerhet i England när jag aldrig har credit på min telefon. Jag hör av mig via skype och facebook chatten. På skype talade jag med Ella.

6. Är du besatt av någonting? Hummus, så otroligt gott!

7. Är du rädd för blod? Förr var jag det. När jag var liten blev jag svimfärdig och illamående när sjuksköterskor tog blodprov på mig. Nu kan man väl säga att jag vuxit upp och inte är lika rädd mer. För några somrar sen jobbade jag som sjuksköterska på ett ålderdomshem och då föll en gumma och hennes huvud började blöda något fruktansvärt. Jag hjälpte till medan någon ringde ambulans och det gick bra. Man klarar det man måste klara antar jag.

 

Untitled

 

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? Kallt, rått, problematiskt och själlöst. Även kallad den engelska förorten. Jag vill härifrån så jag är inte ett fan av England just nu.

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Göran Persson/Pärsson (?) och Olof Palme. Mer kan jag inte.

10. Googlade för att få fram svaret på föregående fråga? Nej

11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Det är nog svart men jag har nog en massa färggladare färger också

12. När vaknade du idag? 10 tiden

13. Vilken är din favorit högtid? Midsommar och jul, utan tvekan!

 

Untitled

Jul firar vi hos farmor, som bor på Museigatan i ett hem fullt med en massa intressanta saker. Jag blir alltid inspirerad när jag besöker farmors hem.

14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Fina Finland omringad av frisk luft och vacker natur!

15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? Hmm, svår fråga. Jag tror koncentrationslägren i Polen. Jag reagerade så starkt att vara där och det var ett riktigt obehagligt ställe. Mäktigt och man skall definitivt besöka dem om man har möjlighet men jag vill påstå att det är en once in a life time grej. Jag såg det, jag fattade pointen, men inte behöver jag åka tillbaka.

 

ouchh copy

Auschwitz, 2010

 

16. Hur vill du tillbringa din pension? I en stuga med en katt, gungstol och mäktig utsikt.

17. Vad lyssnar du på just nu? Ljudet av vinden och min värmefläkt

18. Har du någon gång brutit ett ben? Ja mitt lårben, i en pulkkabacke när jag var 2 år.

19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Hummus, paprika, selleri, färs spenat, te/kakaopulver, kokosmjölk och frysta/färska bär

20. Vem är din favorit kändis? Justine Kurland skulle jag villa träffa. Hon är fotograf men inte någon kändis. Hollywood mässigt tycker jag Russell Crowe är sjukt tuff, inte så snygg på äldre dar, men i Gladiator är han fantastisk. Han kan rida, hans röst är het och i nästan alla hans rollen är han en badass med en mjuk sida.

21. Vad är du på för humör just nu? Trött och lite nedstämd pga kylan och det trista vädret

 

Untitled

 

22. Vilka världsdelar har du varit i? Europa, Afrika, Nord Amerika, och Asien.

23. Snarkar du? Ibland, isynnerhet om jag är flunssig och täppt i näsan.

24. Vilka yrken har du provat på? Oj! Barnvakt, reklamutdelare, lägerledare, sjuksköterska, köksa, fotograf, servitris, museivakt, affärsbiträde och assistent.

25. Hur går du helst klädd? Minimalistiskt, enkelt, snyggt och avslappnat

26. Vilket stjärntecken är du född i? Oxen

27. Vilket är ditt favoritgodis? Godis är jag inte så jätte förtjust i. Jag gillar mer glass, choklad och bakverk.

Untitled

28. Vad sa du senast? Något till Henna, hon var här och prövade mina jeans, hon ville beställa likadana.

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Teckning, musik, geografi och biologi.

30. Vad har du på dig just nu? Pjamas, jag är ju sjuk

31. Vilken är din favoritaffär? Ruohonjuuri i Kampen och klädbutiksmässigt, Beamhill

32. Vad har du för storlek i kläder? Allt från XS-XL

33. Vad har du i dina fickor? Jag har inga kläder på mig som har fickor.

34. Vad köpte du senast? Det var nog värmefläkten och mat

35. Hur många gånger har du flyttat? 8 hela gånger!

36. Om du var fast på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? En vass kniv, en kastrull och ett starkt men inte för tjockt rep. Om vi talar om att överleva.

 

Untitled

 

37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Både och har jag märkt på senaste tiden.

38. Senaste filmen du såg på bio? Det var nog The Hobbit. Jag förstår inte vad alla gnälle,r jag tycker den var fint gjord.

39. Har du blivit sydd någon gång? Jag tror inte det. Spikar har jag haft i benet när jag bröt det.

40. Har du någon gång badat naken utomhus? Såklart, det är e av de bästa man kan göra!

41. Vad åt du till frukost? Smoothie gjord av frysta hallon, en banan, osötad soja mjölk och lite spenat.

 

_MG_3766

 

42. Hur såg ditt liv ut för 10 år sedan? Jag var 12 år. Jag tyckte om hästar, naturen och mina vänner

43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? Nej.

44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Henna! Igår kom hon med mig till läkaren och satt där med mig. Hon gav mig också en saftflaska och en massa vitaminer. Snäll typ.

45. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? Avstängd bredvid sängen!

46. Vad var det sista du åt? Två kokta ägg

47. Vem är världens vackraste kvinna? Oj hjälp. Min farmor var väldigt nätt som yngre, tyvärr har jag ingen bild!

48. Är du blyg? Inte det minsta. Lite obekväm i nytt sällskap.

49. Vilken var den sista konserten du var på? LCMDF på Tavastia för någon vecka sedan. Sjukt bra gig!

50. Vad heter du i andra namn? Sophia Jacobina

51. Har du varit med om en bilolycka? Nej, och vill gärna hålla mig undan från sådana.

52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Solklart, men Marco vet nog väldigt många hemligheter som ingen annan vet.

53. Vilken är den roligaste träningsformen? Ridning, simning, paddling, badminton och yoga. Jag HATAR gym. Så tråkigt och själlöst.

 

Untitled

 

54. Har du några husdjur? 3 söta katter hemma hos mina föräldrar. Cassa, Vivi och Madde heter dom. Frans dog i November :(

55. Vill du gifta dig? Inte på länge men någon gång!

56. Var växte dina föräldrar upp? Min pappa i Kronohagen och främre Tölö, min mamma i Sjundeå.

57. Har du någon gång ringt polisen? Inte själv men jag har varit i några situationer då någon kompis gjort det.

58. Har du svenskt ursprung? Ja! Min mamma hör till en svensk adelsläkt som heter Hård af Segerstad vars ursprung kommer ifrån småland på 1400 talet. Min mammas farfarsfar hette Karl Hård af Segerstad och var en av Helsingfors stads arkitekter i början på 1900-talet. Han har bland annat ritat Cygnaeus lågstadieskola, Nylandsnation och Berghälls bibliotek.

 

1910no1_ISO

Skiss av Cygnaeus lågstadieskola, var jag själv gått i!

 

59. Har du, eller har haft, något smeknamn? Nessie och nässlan som liten. Vane, veski, vajejej på äldre dar.

60. Vilka är dina största svagheter? Jag blir lätt orolig, vilket är väldigt störande.

Ugglan
22.02.2013 kl. 20:25

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography