Sybord från 1800-talet

Denna ögonsten hittade jag tidigare i höst nermöglad i mina föräldrars källare. Det var bara ytmögel så jag torkade av den med en trasa i några timmar och tadaa! Hur fin som helst. Eftersom den är gammal och varit i en källare så har den fått lite stryk. Den skulle borda restaureras ordentligt. Slipas och oljas/lackas på nytt.

Just nu fungerar sybordet som vårt tambursbord med nycklar och busskort i facken. Flaskan är också ett fynd från England. Det är en gammal lemonad flaska som är så fin att ha rosor i.

1

2

3

4

5

Ugglan
26.02.2014 kl. 14:07

Hemmet del I

Det har blivit så mycket (tung)text på sistone så jag ville göra ett bildrikt inlägg. Här har ni första delen av vårt hem. Det blev mer detaljer eftersom helheter inte riktigt är klara. Vi bor i 111m2 så det är svårt att fylla alla utrymmen. Lägnheten är halvfärdig, väggarna skulle jag också villa måla eftersom jag inte är ett fan av vitt precis överallt. Funderar mycket på färger och humör. Blått är en harmonisk och lugn färg som jag gärna hade i sovrummet.

_MG_5319Fönsterbrädet i vårt sovrum. Bilden är publicerad tidigare men jag ville ha den med en gång till. Askar och små "onödiga" prylar tycker jag är nödvändiga. Inga skrikiga färger men matcha får de heller inte göra.

2 I Marcos musikrum finns ett par gamla gröna fotöljer som skall kläs om. fast färgkombinationen passar är tyget jäkligt shabbigt och luktar källare. Jugendmattan är antikfynd. Till höger ser ni en detalj av en vägg från köket.

3En del av fönsterbrädet i vardagsrummet och mer "onödiga" prylar. Dessa katter gillar jag men jag har funderat att spraya om dem. Skall se om Fyndaren och Pysslaren vaknar till liv. 

5En trähylla i sovrummet med lite värdeföremål. Sneakersen är mina gamla och Matrjosjkan är från St Petersburg

lamp
 I vardagsrummet har vi fest och mysbelysning.

vaxtVardagsrummets stolthet är ändå det ca 1,2 m höga limeträdet. Det doftar så gott om händerna när man gnidit dem mot ett blad! Tyvärr är limeträdet lite svårskött. Det behöver mycket ljus och det får inte vara för tortt eller för fuktigt, annars tappar den löv. Men någorlunda bra har ändå Marco lyckats sköta det för en massa nya knoppar och blad har börjat synats till.

Untitled-2Ljusstakar är ett måste. Jag älskar dem! Till höger ser ni vinylspelaren och en 50-tals byrå fyndad på huuto.net.

_MG_5923Sista bilden för den här gången. Ett hörn av Marcos lilla musikrum.

Ugglan
25.02.2014 kl. 11:00

Jugend väggmatta

För en tid sedan fyndade Marco, min sambo en fantastisk jugend väggmatta med jaktmotiv i en antikbutik på Högbergsgatan 27.

Den här majestetiska skapelsen är inte något för varje hem, den är väldigt stor nästan 2 m lång och över 1 m hög. Motivet och färgerna är tunga och väggmattor är inte det mest praktiska. Jag tycker trots det att den är magisk! Vi skall se om den får bli en golvmatta i Marcos musikrum eller om den får bli kvar på vår tomma 4 meter långa vardagsrums vägg.
 

duk2Mattan i sin helhet. Jag valde ändå att inte fotografera en tjock blommig ram som omringar motivet.

duk1Hästflickan i mig blev lite fanatisk av detta majestetiska hästmotiv. Min dröm som liten var att bli en stuntskådis som fick rida hästar i utsmyckade dräkter i filmer som gladiator och sagan om ringen. Nej nu ljuger jag, det är fortfarande min dröm.

duk4En detalj av vita jakthundar i ena hörnet.

duk3Min favoritdetalj, hästhovarna som hoppar över en liten bäck i den perfekta blåa färgen. Här ser ni den typiska detaljerade jugend ramen som omringar hela verket.
Ugglan
11.02.2014 kl. 14:01

Den blåa stolen

stol

stol2

Mer pinnstolar. Det här är den andra jag fyndat och äger för tillfället. Den är i mycket bättre skick än den vita i det tidigare inlähhet fast den här var hälften billigare. Säkert för att jag satt en fredag kväll och snoka på huuto.net. Vem är nu på nätet och ropar in gamla föremål en fredag kväll förutom fyndaren?

Ugglan
03.02.2014 kl. 14:18

Askar och snäckor

_MG_5319
Askar och snäckor är saker som jag samlar på. Opraktiska dammsamlare är de men jag älskar dessa små prylar. Fint att fylla ett tomt fönsterbräde eller en liten egensnickrad hylla med unika snäckor och fina gamla askar och burkar.
Ugglan
14.01.2014 kl. 13:57

Ne piirsivät mun kartalleni pienen mustan pisteen ja siitä pisteestä kodin teen

kök
Vårt kök i septembermånadens morgonljus. Krukorna hittade jag, bortglömda i ett skåp hos mina föräldrar.

Älskar Jenni Vartiainens nya album, speciellt den här låten.

Ugglan
24.10.2013 kl. 19:37

Paratiisi

tallrik2

tallrik3

Jag samlar på Arabias Paratiisi serie, jag älskar den. Det ser ut som en djungel från mumindalen. Mamma var härlig och fyndade dessa skålar på ett loppis för en billig peng, som nya är dom löjligt dyra men ack så snygga. En dag skall jag ha hela servicen.

Ugglan
09.10.2013 kl. 21:26

Rhino

 

Jag var till England en sväng för att packa ihop min egendom och för att gå på min graduation. Nu är England över för gott, för min del. 

Jag köpte denna lilla varelse från en förmånligare antikbutik som souvenir.

rino

rhino

Ugglan
26.06.2013 kl. 14:06

Inredning del I: Krukor

 

Jag och Marco skall flytta till en egen lägenhet i Helsingfors i höst. Samlaren och inredaren i mig vaknar till liv när jag tänker på ett alldeles eget hem. Jag funderade lite att jag kunde samla ihop några inlägg om möbler och prylar jag fyndat och hoppeligen ännu fyndar.

Majoriteten av inredningen kommer självklart att vara antiker och loppisfynd. Jag har precis alltid tyckt om saker med historia och gamla föremål, släktklenoder med en mystisk saga. Det känns så opersonligt att shoppa sterila möbler som kunde finnas i vilken Ikea katalog som helst. Dessutom är det hållbart att inte köpa nytt.

Ledigheten i juni har fått mig att börja samla, fundera och planera vårt kommande hem. Jag vill att det skalla vara ett hem som speglar Marcos och min personlighet. Jag vill trivas i mitt hem. Jag vill kunna berätta en historia om mina möbler ifall någon nyfiken gäst undrar.

Nu får ni dock ursäkta pocketkamera kvalitén. Jag skulle gärna ha fotograferat med en systemkamera. Tyvärr äger jag ingen för tillfället.

 

DSC_3004 copyMina skönheter och en fot. Den gröna glaskrukan/enorma flaskan köpte jag från Kaivarin Kanuuna för 25 €. Väldigt förmånligt. Det stod att den var väldigt gammal och dylika flaskor i antikbutiker kan lätt kosta 200 €, om inte mer. 

DSC_3019 copyDen ljusblåa antika kinesiska krukan med blåa fåglar som dekoration har jag fyndat på vår vind! Min pappa fick den av sitt gamla jobb när dom skulle flytta och rensa. Den har en spricka vilket är lite synd men det är inte så farligt för jag tycker den är helt fantastisk. 

Untitled-1Jag tycker det är lite charmigt att halsen på flaskan är sned. Det tyder på att den är gammal och handblåst.

DSC_3011 copyHär får ni lite perspektiv. Katten Madde var nyfiken och nosade på fynden. 

Ugglan
18.06.2013 kl. 18:11

Skepps kistan

 

För någon vecka sedan gick Robin, Anton och jag på en antik/loppis runda. En av de bästa sakerna med den Engelska förorten är antiken och second handen. Ingen verkar fatta att det är fint med gamla grejer så det finns en massa häftiga saker. Vi köpte ett och annat, bland annat den här skepps kistan i koppar hittade jag.

kista Den har någon gång i tiderna varit en kista för ved.

kista2När man öppnar den finns det en mindre låda med handtag i metall, som är menad att bära ved i.

kista3 Detaljerna är verkligen vackra.

kista4 Insidan av locket ser ut som ett stormigt hav med en liten segelbåt i mitten. Jag kan tänka mig alla stormiga äventyr kistan varit med om!

kista5 Fin är den och jag är glad över mitt fynd. Hur jag skall få hem den är ett annat problem...

 

PS. Jag har kategoriserat nästan alla mina inlägg. Detta går under Antiker & Secondhand. Bläddra gärna igenom de olika kategorierna!

Ugglan
18.02.2013 kl. 14:55

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography