Nu vill jag tala om mat

Mat och matvanor är något jag är väldigt intresserad av. Jag skulle kunna utbilda mig till näringsterapeut men min lathet står ivägen. Ända sedan jag kan minnas har jag varit intresserad av näringslära och istället för räkna kalorier googlar jag mat och vad för nyttiga näringsämnen de innehåller. Att en paprika innehåller mer c-vitamin än citrusfrukter är något jag tycker är intressant. Myten att mjölk är så hälsosamt för det innehåller kalcium är något jag länge försökt förklarat för folk när de undrar varför jag aldrig dricker mjölk. Det finns kalcium i alla gröna grönsaker, fisk och en massa frukter. Mina föräldrar har aldrig köpt hem mjölk och aldrig har jag haft kalcium brist.

Jag har prövat en massa olika dieter. Nu snackar vi alltså livsstils dieter, inte bantingsdieter för sånt är inte bra för någon, tror jag. Jag var vegetarian i ett år i gymnasiet men ärligt talat så trivdes jag inte alls. Jag köpte vegetariska kokböcker och lagade en massa goda rätter men ändå saknade jag köttet. Jag har har också testat på en hel månad som vegan, det kändes ännu jobbigare. Moralen var på topp men min kropp suktade efter kött, hur äckligt det än låter. Jag har varit glutenfri, laktosfri, mjölkfri och socker fri i många perioder.

Jag tror starkt på att vi alla är olika och en viss diet som lämpar sig för någon passar inte en annan. Vissa är råveganer och vissa äter kött, inte för att de är okunniga* utan för att vissa verkligen behöver det. Jag har nu kommit fram till att jag behöver kött. Jag tror att man inte skall tvinga sig till en diet, om kroppen ändå skriker efter något. Jag har skippat mjölet, mjölkprodukter och äter väldigt lite socker och det är verkligen en investering för min kropp, jag saknar det inte alls. Min hy mår bra och likaså min mage.

Det där med att min kropp behöver kött låter kanske underligt men jag känner ett sug till det alltid ibland. Sådär som vatten när man är törstig. Nu låter jag som en vampyr men jag ville ständigt ha tartar biffar som 5 åring, det säger något om mitt köttsug. Jag försökte studera mig fram till vad det kan bero på och jag hittade en bok som handlar om att äta enligt sin blodgrupp. Det är den bästa boken jag läst på länge för den har gett mig så otroligt många aha upplevelser, hjälp och förklaringar.

Jag tillhör blodgruppen O, då båda mina föräldrar gör det. O-gruppen är den äldsta blodgruppen och för länge sedan när denna blodgrupp utvecklades var "människorna" jägare, de levde nästan enbart på kött. Alltså nu snackar vi om way back. Grottor och nakna håriga kroppar. Inte att undra på att jag aldrig riktigt kunnat släppa köttet. Min kropp är gjord för att äta det. Enligt vetenskapliga forskningar. Min matsmältning tål rött kött mer än många andra.

Fast min blodgrupp tål kött mer än de andra blodgrupperna så tycker jag inte någon skall storkonsumera kött, inte i dagens läge. Om man väljer att äta kött tycker jag det skall vara ekologiskt eller jagat. Jag förstår att det är dyrt men att sätta 10€ på en ekologisk biff i veckan tycker jag inte är så farligt. Det är vad man prioriterar. Jag skulle aldrig någonsin köpa höna, inte ens ekologisk, utländskt kött, gris, eller odlad fisk. Jag äter lamm, ren, älg, fisk, och ekologiskt nötkött.

Jag vill ännu ta upp det där med appelsinen, O-gruppen är väldigt känslig mot citrusfrukter, förutom citron. Inte att undra på att jag omedvetet äter paprika istället för appelsin. Min kropp är smart, utan att jag vet om det.

Jag äter enligt stenåldersdieten, alltså LCHF utan mjölkprodukter. Ångade och råa grönsaker, sallader, quinoa, frukter och kött (med måtta som sagt). Inget socker, inget mjöl och absolut inga mjölkprodukter. Enligt stenåldersdieten får man inte äta ris och potatis men det äter jag om någon bjuder på det och på sommaren skall jag äta nypotatis!

Här är ännu en länk till en svenskspråkig kortversion av boken. Är du råvegan? Då kanske du tillhör blodgruppen A, de mår bra av att äta enbart vegetariskt. B-gruppen kan äta meijeriprodukter, men helt ärligt tror jag inte det är så bra för nån. Isynnerhet inte Valios produkter som över pastöriserar mjölken så proteinet blir ännu svårare nedbrytbart av människorkroppen. Getmjölk rekomenderar jag istället.

I listan står det att jag inte borde äta avokado och kokosnötter. Det är det enda jag är skeptisk mot för jag älskar båda två men resten av listan stämmer verkligen bra in på mig.

Om någon äter kött eller om någon är vegan, döm inte, alla är olika och behöver olika dieter. Man skall lyssna på sin kropp! Det är mitt tips gällande matvanor och dieter.

*Tyvärr finns det folk som tror att kött är det enda man kan äta och destu billigare det är destu bättre. Det gynnar inte denna planet.

Ugglan
07.05.2014 kl. 10:00

5 bilder från vardagen

_MG_7549

Jag äter en smoothie varje dag. Oftast till morgonmål. Den här burken är bra om man vill ta smoothien hemifrån.

_MG_7616

Jag i mitt nattlinne. Sover alltid med fläta nuförtiden. Jag har fått så långt hår och det blir lätt råddigt.

_MG_7675 copy

Storstädningen fortsätter. Mer plagg och saker är uppe på syrrans!

_MG_7637

Kokosolja, min dunderhonung! Äter en tesked om dagen. Det finns så mycket nyttigt i kokosolja. Skeden är min mammas dopsked.

_MG_7655

Ja här har ni kokosoljan jag använder. Jag använder den till allt! Hårmask, vitamintillskott, fuktighetskräm, ansiktskräm, sololja och till matlagning. Så förmånligt och ekologiskt då man tänker att man får allt i ett.

Ugglan
30.04.2014 kl. 16:28

Quinoa kokos gröt

Hej på er! Veckoslutet i Åbo blev bättre än jag trodde, tack för alla stöttande kommentarer. Idag har också varit en riktigt trevlig dag för Anne och kollektivet var på besök och filmade missorna. Madde blir nog TV stjärna ännu en dag. Hon är så duktig, snäll och riktigt njuter av all uppmärksamhet! Vivi gömde sig lite och var blyg men några stunder framför kameran fick hon.

Nu till saken. Jag tänkte tipsa om ett hälsosamt veganskt morgonmål nämligen quinoa kokos gröt. Det är enkelt, GOTT och proteinrikt.

grot

En portion innehåller

0,5 dl quinoa
1 dl kokosmjölk
0,5 dl vatten
lite salt
lite vaniljsocker
bär
kokosflingor

Skölj quinoan och häll den i en kastrull tillsammans med vatten, kokosmjölk och salt. Låt det koka i ca 15 min. Tillsätt vaniljsocker. Ät med bär och kokosflingor.

Ugglan
08.04.2014 kl. 17:42

Dagens smoothie

nam

En lite tjockare smoothie som bör ätas med sked. Jag prydde den gröna röran med torkade bär.

Banan
Avokado
Äppel
Spenat

Vegan mjölk (gjord på kokos och vatten)
Kokosflingor
Hamppa pulver

Ugglan
17.03.2014 kl. 13:33

If dracula was vegan...

... heter smoothien jag lagat. Den dagen jag öppnar ett hälso café tänker jag döpa alla mina smoothies till något hilarious.

_MG_6430

_MG_6483(Sori för snuskig och informationsrik närbild)

Inhemska blåbär, rismjölk (osötad), spenat, ekologiskt hamppapulver och banan innehåller denna mycket nyttiga smoothie.

Smoothien innehåller bland annat, Omega 3, fibrer, antioxidanter, kalcium, potassium, järn och protein. Ordningen är slumpmässig.

Ps. Keikkan var helt AWESOME igår.

Ugglan
09.03.2014 kl. 11:45

Näringsterapi

Att äta och sova bra är nyckeln till en hållbar hälsa. Jag har funderat att gå till en näringsterapeut för att hjälpa mig att hitta den maten som passar mig. Jag vet redan av egna experiment att socker, mjölk och gluten inte är min grej, fast jag ändå äter det ibland, ajabaja!

Vill lära känna min kropp lite bättre så att säga, kanske de kan hjälpa mot mina mentala problem också. Det fysiska och psykiska är ju trots allt väldigt kopplat.

Orkar du läsa en intressant historia (tyvärr enbart på finska) om näringsterapi och hur den rätta näringen kan påverka ditt liv, läs den här artikeln!

Ugglan
25.02.2014 kl. 15:00

Den rengörande, hälsosamma och ekologiska veckan

1 copyMelanie och Brinja, vårvintern 2012

Jag började en ekologisk hälsovecka igår. Här är några punkter man måste följa. Jag uppmanar också folk att inte haka upp sig på hälsoveckan, jag talar om mat och dryckpunkterna. Kom ihåg att äta regelbundet och tillräkligt. Svält inte dig själv. Må bra!

Hygien

•Tvätta inte håret på en vecka, inte ens med vatten. Torrschampo är också förbjudet.

•Duscha utan tvål och i hardcore korta pass. Du kan rengöra dig på 30 s i en ljummen dusch. Gärna iskallt i slute så piggnar du till.

•Har du mens, köp en mensskopp eller ekologiska mennskydd. Använd toapapper då du blöder mindre, toapapper kan komposteras.

•Då du går på toan, släng inte toapappret i WC:n, kompostera det!

•Byt ut tvätt och diskmedlet mot ett ekologiskt alternativ. Tvättnötter tex. Om dina kläder inte har fläckar, de bara luktar unket behöver du inte använda något tvättmedel alls. Det blir nog rent.

•Tvätta alla kläder i högst 30°C

•Undvik smink eller köp ekologiskt.

•Använd inga doftande produkter. Parfym, BIG nono. Jag läste nånstans att en parfym kan innehålla 200 olika kemikalier. Tänk på det.

Vardagligt

•Spara på electricitet. Använd inte datorn i onödan. Slösurfa inte. Läs en bok, tänd ljus. Köp energilampor.

•Åk inte bil

•Återvinn allt det går att återvinna. Metall, glas, bio, papper och papp.

•Köp inte plastkassar eller produkter i onödiga plastbyttor! Då du köper frukt lägg dem inte i dessa onödiga prassliga gratispåsar.

•Köp inga onödiga varor. Skall du envisas och fynda något skall det vara från loppis.

Mat och dryck

•DRICK INGEN ALKOHOL ELLER KAFFE. RÖK INTE.

•Undvik e-ämnen. Färdigmat, light produkter och konserver.

•Drick mycket citronvatten, aldrig iskallt, kroppen använder mycket energi för att värma upp vattnet till kroppstempererat. Börja varje morgon med ett glas kokat vatten med citronsaft.

•Köp inte något från djurriket. Kött, fisk, ägg, mjölkprodukter.

•Ät mycket d-vitamin, isynnerhet under vintermånaderna. Eftersom d-vitamin finns i meijeriprodukter, äggula och fisk är detta enda punkten var ett preparat är ok.

•Ät mycket färska ekologiska, inhemska frukter och grönssaker. Ät mångsidigt och fantasifullt. Bönor, linser, quinoa med måtta.

•Ät inte socker, vetemjöl eller vittris

•Ät upp allt, släng för guds skull inte bort någon mat.

Motion och välmående

•Gå ut och gå, minst 1 h dagligen. Var aktiv men ta det lugnt. Inga hardcore träningspass under en lugn hälsovecka. Tänj varje morgon och kväll 15 min. Gå i genom hela din kropp då du tänjer.

•Använd spegel med måtta, du är fin ändå.

•Sett dig ner i en bekväm ställning och tänk positiva tankar om dig själv och din omgivning åtminstone 15 min varje dag.

•Ha telefonen på ljudlös. Svara/ring upp när du har lust. Unna dig själv avskildhet och frihet. Är du en super business woman så har du ännu mer orsak till att följa denna punkt.

•Undvik stressiga miljöer.

•Denna vecka är gjord för guilty pleasures. Lyssna på den musiken du vill, se de fjantiga filmerna du vill och kolla de där söta videorna på youtube med panterbeibisar som blivit adopterade av en labradormamma. Ja vet att ja sa att man inte fick slösurfa men det är ändå 2013, den punkten som ni inte kommer följa nogrannt är just den.

•Spendera tid med djur

•Vädra sovrummet innan du lägger dig

•Gå och lägg dig senast klockan 22

•Under lediga dagar skall du undvika att titta på klockan under hela dagen.

Börja veckan med att städa och organisera ditt hem. Gå till butiken och köp de varor du kommer att behöva. Köp ekologiska och inhemska varor så gott det går och så långt ekonomin räcker. Kom ihåg att detta inte är en diet. Ät dig mätt och ät då du är hungrig. Ät lika många mål som tidigare, byt ut dem mot veganska. Vill du ha efterrät, laga en smoothie på färsk mango och anans (nam!) eller ät valnötter med banan.  Känner du att du inte har tid eller att du har svårt att börja, börja hälsoveckan en lördag eller söndag så kommer du lättare in i den. Bara den håller på i 7 dagar.

Efter denna vecka borde du känna lugn, fräsch, lätt, lyckligare, och positivare. Du borde ha bättre självkänsla och självförtroende, you did it maan! Känner du inte dig behagligare på något vis kan du trösta dig med att du gjorde naturen en stor tjänst.

EDIT: Ifall du känner att det blir för mycket att följa alla punkter kan du börja med att dela upp schemat. Börja sortera och duscha mindre, eller kör mat och vardag punkterna men inte hygien. Huvudsaken att du har en ekovecka.

Ugglan
10.12.2013 kl. 09:00

Hälsosammare kokosbollar

I min höstlista berättade jag om mina gluten, mjölk och sockerfria kokosbollar. Här har ni receptet!

ca 10 bollar 


100 g dadlar utan kärna 

2 msk kokosfett (även kallad kokosolja)

1-2 msk kakao 

½ dl boveteflingor 

2 msk kallt kaffe alt. vatten

1 dl kokosflingor att rulla bollarna i

Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa.
Rulla bollarna i kokos.
Förvara i kylskåp.

Ät, njut och känn dig nyttigare.

coco

Ugglan
21.11.2013 kl. 10:32

LÄTTLAGAD HÄLSO PLÄTT

Det perfekta morgonmålet eller lunchen. Banan plätt stekt i kokosolja serverad med havtorn.

plätt

Recept:

Använd gärna ekologiska produkter!

En banan
2 ägg
Havtorn, färska eller frysta
Kokosolja
 

Gör så här:

Mosa en banan och blanda ihop med två ägg tills smeten blir jämn gul. Lägg en klick kokosolja i stekpannan när du börjar steka. Servera med valfria bär, i detta recept användes havtorn pga färgen och mängden c-vitamin.

Smaklig måltid!

Ugglan
21.10.2013 kl. 13:42

Grön protein smoothie

Nu när jag börjat träna på en sådan nivå som jag aldrig gjort förr är det väldigt viktigt att äta och dricka rätt, så kroppen orkar samarbeta. Jag var för någon dag sedan och storhandlade till Ruohonjuuri. Köpte kokosvatten, ekologiska nötter och hampa protein.

För mig är det väldigt viktigt att äta och dricka rent. Inga onödiga tillsatsämnen och jag tror starkt att du kan träna och uppnå en muskulös kropp utan mjölkprodukter och äckliga färdiga proteindrickor. Du kan nämligen laga egna, mycke mer hälsosamma proteindrickor än de du kan köpa i butiken.

Drickan som jag presenterar är inte lika god som den förra. Hade jag villat uppna njutning hade jag lagat en på banan, bär och rismjölk.

Innehållet:

En avocado

En handful spenat

Lite honungsmelon

Ingefära

2 msk hampa protein (innehåller 14g protein)

Kokosvatten

hemp

smoothie

Denna dryck är krämigt grön, väldigt hälsosam och mycket proteinrik. Utmärkt återhämtning efter ett hårt pass på gymmet. Smoothien innehåller en massa viktiga vitaminer och mineraler som kalcium, järn, a,c,e-vitamin, magnesium, potassium, kalium, fiber, omega3 och b2,b6-vitamin.  

Ugglan
07.10.2013 kl. 15:38

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography