Inredningsdetaljer på kyrkogårdsön

Jag skall flytta i sommar så jag försöker samla på mig en massa inredningsidéer. Man behöver inte alltid köpa magasin eller följa en massaninredningsbloggar. Jag tycker om att se runt i folks hem istället och känna inspirationen vakna till liv. 

1.6 var for hela familjen iväg till Porkala, var vi har vårt sommarställe. Kyrkogårdsön heter ön vi bor på, hur skrämmande det än låter. Såhär ser det ut där!

_MG_9038

I vardagsrummet står en jätte fin bondklocka som tyvärr tagit lite skada av fuktiga vintrar. Den måste alltid stängas av till natten för den tickar så högt!

_MG_9141

Mittemot ugnen och spisen finns sockerskålen och lite annat smått och gott.

_MG_9443

I ett sovrum finns två gamla lampor och en hel massa Kalle Ankor och andra serietidningar. De äldsta är från 60-talet.

_MG_9076

Byrån gillar jag mycket. Varför spegeln och ljusen är placerade på detta vis är en bra fråga. Kaprifol tapeten är perfekt i ett sommarsovrum, men jag skulle inte orka se på den vid jultider.

_MG_9402

Min farmor var duktig i porslinsmålning. Hon har målat dessa bärfat.

_MG_9412

I den här spisen har det grillats korv under regniga sommarkvällar.

Ugglan
03.06.2014 kl. 10:00

Museigatan 15

Min farmor och farfar flyttade från Kronohagen till Museigatan i början på 60-talet. Min pappas barndomshem är i autentiskt skick eftersom min farmor bott i lägenheten tills hon gick bort i början av mars. Tätt efter att hon dog kändes det lite jobbigt att vara i hennes tomma lägenhet men efter att det gått en tid så älskar jag att vara där. Alla hennes fina saker, alla fina barndomsminnen. Ja, lägenheten är så otroligt kär för mig. Det har alltid varit som ett andra hem. Jag tror att min farmor skulle ha tyckt om att folk ännu hänger på museigatan så därför hade jag en fotografering där under veckoslutet. Medan jag väntade på modellen dokumenterade jag en del av min farmor Délice och min farfar Jarls* fina hem.
 

_MG_8831

Vardagsrummet är det ljusaste rummet. I taket hänger en lampa som mumins förfader skulle kunna sitta i.

_MG_8867

En närbild av den större tavlan i föregående bild. Jag älskar havet och vatten samtidigt som jag har sån otrolig respekt för det. Tänk att vara rädd för något som man älskar så mycket?

_MG_8829

I vardagsrummet finns det gamla fotografier på varje byrå. Min farfar är på båda bilderna och min farmor i mitten. Min farfar var en väldigt lång och stilig karl!

_MG_8848

I te rummet finns det här möblemanget. Tavlan av pojken är min farfar i sina tidiga tonnår.

_MG_8837

I samma rum finns ett porträtt av biskopen Johan Molander.  Hans barnbarn var konstnärer och målade tillsammans med bröderna von Wright. Emelie och Lennart Forstén hette dom. Lennarts son Karl Torsten, alltså min farfars far grundade Suomen eläinsuojeluyhdistyksen liitto.

Jag har alltid tyckt illa om tavlan för jag fylls med ett sådant obehag då jag tittar honom i ögonen. Vi har även en målning som Magnus von Wright målat av biskop Molanders fru då hon ligger på sin dödsbädd. Målningen heter biskopens döda fru. Den tavlan är ännu kusligare.

_MG_8788

Min farmors sovrum vill jag inte publicera här då det känns lite väl intimt och jag tror inte hon skulle tycka om det. Hennes sovrum var väldigt privat. Hon har ett väldigt imponerande sminkbord med fina prylar där.

_MG_8801

Hennes sovrum är verkligen en samling av fotografier. Här är min farbror och faster när det blivit studenter.

_MG_8719

I matsalen står en gammal klocka som har en så fin klang då den slår.

_MG_8774

Rosor och pioner var min farmors favorit blommor. I matsalen finns en fotölj i vackert tyg.

_MG_8896

Min pappa tycker att köket är gräsligt och även om limegrönt inte hör till mina favoriter tycker jag köket är så himla häftigt. Det har inte renoverats sen 60-talet.

_MG_8914

Det allra bästa med lägenheten är väggen i köket. Det är en dokumentation av hur barnen och barnbarnen vuxit. Om lägenheten måste tömmas måste jag ta en bättre bild med stativet och printa ut och rama in bilden. Det har varit en otroligt legendarisk grej att alltid mäta sig i farmors kök vid jul och påsk. Min farmor och farfar hade en städare som hette Kinnunen. Har var deras städare i 40 år! Jag minns en gång då farmor berätta att han hade börjat spraya och torka bort blyertsanteckningarna. Hon hade ju skrikit för fulla muggar att "EI EI EI ÄLÄ KOSKE"! Därför är vissa anteckningar lite suddiga :)

*Min farfar Jarl dog i november 1989 i en tragisk bilolycka. Jag föddes våren 1990 så jag har aldrig fått träffa honom. Därför är lägenheten fammos hem, enligt mig.

Ugglan
19.05.2014 kl. 10:45

Ja ska måla hela världen

Vad göra när det haglar ena minuten och är klart den andra? Jo måla den där hyllan som jag köpte i november.
 

blom

Jag fyllde som sagt år för en vecka sedan och jag fick fina ljusrosa liljor. Jag blev inspirerad av färgen rosa som inte är en vanlig färg i min vardag. Varför vet jag inte, det är ju en så trevlig färg i lämpliga doser.

hylla
Här har ni hyllan. En enkel, trevlig förmånlig hylla från Ikea i obehandlat trä. Perfekt offer för målfärg.

burk
Nu skall jag tipsa om den bästa målfärgen någonsin! Kokosfärg! Den är skonsam mot mijlön och den doftar inget, bara svagt kokos. Det går ypperligt att måla inomhus med färgen. Jag valde färgen Kattfot. 80% pga namnet.

pens

Så satt jag igång med målandet. Faktiskt trevligt det här med att måla möbler. Jag blev positivt överraskad.

hyl
Många Kate Bush låtar senare så blev det färdigt. Jag trodde färgen skulle bli mer gammaldagsrosa. Jag skulle kalla den för syrenlila. Färgen kanske blir varmare när den torkat ordentligt.

hyll
Voila! Riktigt nöjd är jag. Mer pastelliga möbler åt folket!

pen
Så till det bästa, städa undan.

Ugglan
05.05.2014 kl. 17:51

Hemmet del I

Det har blivit så mycket (tung)text på sistone så jag ville göra ett bildrikt inlägg. Här har ni första delen av vårt hem. Det blev mer detaljer eftersom helheter inte riktigt är klara. Vi bor i 111m2 så det är svårt att fylla alla utrymmen. Lägnheten är halvfärdig, väggarna skulle jag också villa måla eftersom jag inte är ett fan av vitt precis överallt. Funderar mycket på färger och humör. Blått är en harmonisk och lugn färg som jag gärna hade i sovrummet.

_MG_5319Fönsterbrädet i vårt sovrum. Bilden är publicerad tidigare men jag ville ha den med en gång till. Askar och små "onödiga" prylar tycker jag är nödvändiga. Inga skrikiga färger men matcha får de heller inte göra.

2 I Marcos musikrum finns ett par gamla gröna fotöljer som skall kläs om. fast färgkombinationen passar är tyget jäkligt shabbigt och luktar källare. Jugendmattan är antikfynd. Till höger ser ni en detalj av en vägg från köket.

3En del av fönsterbrädet i vardagsrummet och mer "onödiga" prylar. Dessa katter gillar jag men jag har funderat att spraya om dem. Skall se om Fyndaren och Pysslaren vaknar till liv. 

5En trähylla i sovrummet med lite värdeföremål. Sneakersen är mina gamla och Matrjosjkan är från St Petersburg

lamp
 I vardagsrummet har vi fest och mysbelysning.

vaxtVardagsrummets stolthet är ändå det ca 1,2 m höga limeträdet. Det doftar så gott om händerna när man gnidit dem mot ett blad! Tyvärr är limeträdet lite svårskött. Det behöver mycket ljus och det får inte vara för tortt eller för fuktigt, annars tappar den löv. Men någorlunda bra har ändå Marco lyckats sköta det för en massa nya knoppar och blad har börjat synats till.

Untitled-2Ljusstakar är ett måste. Jag älskar dem! Till höger ser ni vinylspelaren och en 50-tals byrå fyndad på huuto.net.

_MG_5923Sista bilden för den här gången. Ett hörn av Marcos lilla musikrum.

Ugglan
25.02.2014 kl. 11:00

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography