Vad feminism är för mig och hur jag upplever den

När jag var liten var jag ommringad av pojkar, förutom på dagiset. Jag har vuxit upp med två bröder och jag har fem pojkkusiner. Redan som liten blev jag lärd att flickan är det svagare könet. Jag fick vara med överallt, i brottningslekar, vattenkrig, simlekar, fotbollsmatcher och playstation spel. Men problemet var att jag inte tyckte om att brottas mot större och starkare, jag vågade inte simma alltför långt ut på havet, jag HATADE att spela fotboll och isynnerhet på playstation. Vattenkrig däremot tyckte jag om! (Hur roligt är inte det? Nuförtiden tycker jag man kan kalla det vattenlek för krig är fel ord för barn och vuxenlekar.)

Jag blev alltså inbjuden i alla dessa lekar men jag avstod ofta och då blev jag kusin och syster retad som liten och svag. Jag hade ändå en bra barndom, jag var ett påhittigt och kreativt barn och lekte själv när killarna inte gillade mina idéer eller om inte pojklekarna intresserade. Jag lekte med barbien, sjöng och ritade och jag sprang och lekte att jag red på en osynlig häst, storm hette den. Jag hade fantiserat ihop ett stall, var det fanns hästar och flickor och jag talade för mig själv, hade dialoger med fantasi vänner osv. Dessa lekar blev jag sällan retad för, tack och lov.

Jag var ett speciellt barn. Jag var omringad av så mycket pojkar att jag rent visuellt inte kanske blev så inspirerad hur en liten flicka "skall" se ut. Jag simmade i pojkshorts, jag hatade kjol och jag tyckte inte värst mycket om ljusrött (säkert för jag blivit retad för att jag någon gång bärt ett rosa plagg). Nu igen blev jag retad och pekad av flickor, vilket var värre! De fnissade åt mig när jag sprang omkring på stranden med pojkshorts och att jag hade fått ärva min storebrors kläder. Aldrig att jag skulle ha retat dem för deras tiaror och ballerina kjolar.

I lågstadiet och högstadiet blev jag betydligt mycket "flickigare" då jag fick mer flickor runt omkring mig. Jag fick många nya vänner och hamnade i ett flickgäng. Jag började använda smink på sjuan och jag hade min första "pojkvän". I högstadiet var det extra jobbigt att vara flicka. Pojkarna kunde vara väldigt fräcka och nedvärderande. Lärarna däremot förväntade sig att flickor var söta och snälla och tysta medan pojkarna fick vara pojkar. Busiga och uppkäftiga. Nu får jag det här att låta värre än det är. Det fanns bra stunder också.

När mensskydd och preventiv kom på tal tyckte jag det var lite orättvist att bindor och tamponger kostar medan man får gratis preventiv från olika sajter. Vi väljer att ha sex men inte att ha mens? Hur konstigt är inte det egentligen? När det kommer till sex och preventiv blir jag alltid påmind om hur ojämnställt det är. Flickor äter p-piller, flickor har kapsel, flickor har p-ring, flickor har det ena och det andra som utsätter deras kroppar för olika bieffekter. Medan killarna har en kondom. En kondom! Vad som egentligen är ojämställt är om mannen ser det som en självklarhet att kvinnan äter p-piller medan han inte behöver göra något. Det är absolut inte fel på p-ringar etc, alla gör hur de vill. Äter man p-piller mot mensvärk är det 100% förståeligt.

Senare i livet har jag märkt hur jäkla viktigt det är att feminismen finns och hur jäkla tacksam jag är att det funnits starka kvinnor som jobbat för jämställdhet under såna tider som det varit så otroligt tuffa. Men än är vi inte där, än finns det mycket att förbättra och ändra.

Jag tycker begreppet feminism innebär ödmjukhet, godkännande och förståelse. Jag tycker alla kvinnor är kvinnor, har de sen orakade ben, brun utan sol, opererade bröst och läppar, tuperat sönderblonderat hår, tatueringar, sminkfria, skalliga, homosexuella, bisexuella, transkönad*, snowboardåkare, läkaren, balettdansöser, modeller eller långtradsförare. Samma gäller männen. Det viktigaste är att du godkänner alla och låter de vara som de är. Jag tål inte när andra flickor kallar flickor för pissis eller hora. Jag tål inte när killar kalla flickor för pissis eller hora. Jag tål inte när män kallar killar för bög eller player. Jag tycker inte om att kvinnor kallar män för bög eller player. Det är skällsord som är antifeministiska.

Att män och kvinnor är olika och tänker olika är en självklarhet. Att män och kvinnor är gjorda för olika saker är en självklarhet men inte i dagens samhälle. Vi behöver inte mer en stark man för att jaga, vi behöver inte mer en kvinna i köket, vi behöver inte mer en kvinna att föda barn, vi behöver inte en man för att byta bildäck. Det är nya tider och i denna värld är det hur du tänker och personligheten mer avgörande än själva könet. Idag kan du laga din vegetariska mat själv, är du sen kvinna eller man, du kan adoptera, är du sedan kvinna eller man, du kan vara terapeut, gynekolog och kirurg, är du sedan kvinna eller man. Du kan vara konstnär är du sedan kvinna eller man, du kan vara transa är du sedan kvinna eller man, du kan åka kollektivtrafik, är du sedan kvinna eller man, du kan hålla på med tankotanssi är du sedan kvinna eller man och utan att bli retad!

Men att trackasera, döma, våldta, betala sämre lön eller välja att neka en arbetintervju pga kön, lära barnen könsroller, misshandla eller mörda kan du inte göra är du sedan man, kvinna, transkönad* eller inget kön alls!

En feminist behöver inte vara en skallig, tatuerad lesbisk kvinna. En feminist kan vara en 5-årig pojke, en 14-årig tjej, en 50-årig man, en 85-årig kvinna, bara hen tror att män och kvinnor har likadana rättigheter. Handlar det sen om utséende, jobb, lön eller sexualitet.

Bild härifrån! Jag valde den för det är både en kvinna och en man i bilden.

*Hade först skrivit transa men det heter ju transkönad, som Julia berättade :)

Ugglan
02.05.2014 kl. 10:00

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography