Grupputställning på Rupla

 
Solstrålarna börjar klättra längs med mina väggar och därmed vaknar även mina bloggfingrar till liv. 2019 har inte börjat bra för min del, jag har varit flunnsig så gott som hela februari. Hoppas det börjar vända för jag har massor med roliga projekt nu i vår. Flera inredningsfotograferingar och en grupputställning som ligger precis bakom hörnet. Tidskriften Astra har producerat en konstutställning som kommer hållas på Rupla i Helsingfors 9.3-9.4.2019. Vernissagen äger givetvis rum på den internationella kvinnodagen 8.3. Temat för utställningen är konstverk som prytt Astras pärmar genom åren. Evenemanget fungerar också som release fest för årets första Astra nummer med temat underliv. Jag har haft äran att skriva en essä om bakteriell vaginos och svamp. Jag målade en akvarell och fotade även en bild till texten. Mitt verk som prydde Astra 4/2017 är också med i utställningen. 


Eventet hittar ni här. Bjud in alla vänner och bekanta!
Här är mitt foto som föreställer ett självporträtt. Det kommer finnas i Astras nummer med temat Underliv. 
Ugglan
27.02.2019 kl. 15:28

Mina bilder i Novembers Avotakka

 

När jag var yngre och fortfarande studerade ville jag över allt i världen bli publicerad i en av Finlands största inredningstidningar. I våras blev jag bekant med en inredningsreporter och vi har arbetat tillsammans sen dess.

Jag fick äran att fotografera Amanda och Kim Rejströms vackra hem. Amanda är delägare och VD för Spark Sustainability

 

Min favorit bild från hela reportaget, så stämningsfull. Skänken är Amandas mammas gamla. Flera av deras möbler är antika eller secondhand fynd.  

 

  

Ett bildpar från deras vardagsrum. Otaliga middagar fyllda med skratt och stearinljus som brunnit slut har säkerligen ordnats vid det gamla marmorbordet. 

 

Sovrummet kändes majestätiskt men samtidigt väldigt mysigt. En vill ju bara slänga sig bland filten och kuddarna. 

 

För mer bilder, kolla min hemsida eller köp senaste Avotakka!

 

 

 

Ugglan
06.11.2018 kl. 11:35

Restaurant Plein

 

En ny restaurang har öppnat i Vallgård i Helsingfors. Maten är av fine dining kaliber men priserna är förmånliga och stället slitet och mysigt. Jag fick äran att fotografera mat och interiör.

 

   

 

Mer bilder finns på min hemsida.

 

 

 

Ugglan
03.11.2018 kl. 13:33

Menorrhoea är viktigt och angår alla!

 

Nu har det gått exakt 14 dagar sen jag packade ihop Menorrhoea, som var utställt på Fotocentrum Raseborg. 

 

Västra Nyland skrev en jätte fin artikel var de publicerde stora bilder.

Etelä Uusimaa likaså. Tyvärr finns den artikeln inte i web format. 

Yle filmade också en live snutt till webben. 

 

Jag är oerhört tacksam för alla som var och kollade samt för den otippade mediasynligheten. Visst är det fint att jag får stå i rampljuset men allra viktigast är debatten som uppstår pga det laddade temat. Är mens fortfarande laddat? Ja det är men det borde inte vara och många blir förvånade när en läser kommentarerna på bla Västis fbook. Att föreläsa om sitt konstnärskap och mens för en 16 årig gymnasieklass var mer nervöst än en live sändning. 

När jag deltog med mens bilder i Denna framtid är vår som Förlaget gav ut skrev en kritiker i Sverige att hon är trött på menskonst. Ja visst har menskonst lyfts upp i Sverige under de senaste åren men problematiken kring mens är inte tacklade för det. Det sjungs fortfarande om kärlek, sorg och festande i populär musik så varför får inte mensen mer plats inom konsten? Något är färdigt tjatat om strukturerna ändrats, om attityderna förvandlats och mens är som vilken nysning som helst. 

 

Ugglan
03.11.2018 kl. 13:14

Ny profilbild

 

Nu har jag uppdaterat alla mina sociala medier med samma fina polaroid tagen av Eva Tordera. Det är kanske en gång på ett lustrum som någon annan lyckas fånga mig på bild. 

 

Ugglan
03.11.2018 kl. 12:23

Menorrhoea ställs ut på Fotocentrum raseborg

På tal om västra nyland...

Jag och mina verk åker iväg på en roadtrip, denna gång till Fotocentrum Raseborg. Menorrhoea ställs ut 3.10-19.10.2018. Eventet för vernissagen som ordnas 2.10.2018 kl: 17-19 hittar du här. Hjärtligt välkommen <3 

Ugglan
27.09.2018 kl. 11:09

Roadtrip till Fiskars

Förra veckan steg Sami, Emilia och jag upp tidigt och åkte mot västra nyland. Min släkt är därifrån och jag studerade på VNF 2009-2010 så hjärtat slår alltid ett extra slag för Raseborg. Jag hade planerat en roadtrip redan tidigare i somras men pga hettan fick resan vänta tills nu. Vi åkte via Karis centrum för att låta nostalgin skölja över oss. Vi alla träffades på VNF för 9 år sedan. Idag är jag och Sami tillsammans och Emska är min bästa vän. Härliga typer!

 

Vi åkte ganska raskt mot Fiskars, vart vi egentligen var på väg. Fiskars bruk är varje konstnärs dröm. Lummigt, fräscht, inspirerande och tegelhusen har de snyggaste fönstren. Min dröm är att ha en studio med dylika fönster. Bara använda mig av naturljus och fotografera inspirerande inredning. 

 

Sami är en person som är stilig i allt. Han ser bara så otroligt snygg ut i allt han än klär sig i. Jaktkortet och fågelhunden saknades (något jag retades med under resan). 

 

Fiskars Summer House- utställningen hade vi i sikte. Jag skulle dokumentera utställningen för ett uppdrag. Bilder från utställningen har snurrat runt på sociala medier hela sommaren. Jag är en person som gillar att vänta tills hypen lagt sig och en i lugn och ro kan ströva omkring i off seasonens tystnad. Jag har blivit så oerhört introvert på senaste tider. Tror det har något med åldern och självförtroendet att göra. Känner inte mer en press av att måsta socialicera mig vilket är så skönt. 

 

Vart jag än tittade kunde ögat vila på något estetiskt. Som denna spegel av Aalto+Aalto. Hade min måndaslön varit av starkare kaliber hade jag beställt en. 

 

                 

Jag och Emska var i ekstas. Så härligt att se finsk design as its best. Dessutom var luften så krispigt fräsch och doften av trä var pricken över iet. 

 

Tidig höst hör till mina favorit årstider. När luften svalnar och doften i naturen är jordisk och fyllig. Under vår vistelse konstaterade vi hur utvilade vi kände oss. 

 

Vi åt lunch vid ett café med världens mest sympatiska katt. Hon gillade Emska och jag matade henne med smör. 

 

Katter är de mest fascinerade husdjur som finns och när en katt tycker om dig känns de tusen gånger djupare än när en hund gör det. 

 

Vi åkte ännu via Billnäs och stannade vid en solros åker. Vi plockade tills skorna var leriga och händerna skavade. Ljuset var fantastisk så passade på att fotografera resans sista bild.

 

På vägen hem lyssnade vi på klassisk musik medan var och en tänkte tyst för sig själv. 

 

Ugglan
22.09.2018 kl. 14:43

Höstlistan

Vad är dina mål i höst?

Förutom att må bra önskar jag att vissa utmaningar i höst skall gå som smort. Vissa är hemliga men andra som min utställning på Fotocentrum Raseborg, jag skall också delta i samband med detta i en paneldiskussion med Rafael Donner och Catharina Kajander. Önskar också fotografera intressanta hem! 

Menorrhoe ställs ut på Fotocentrum Raseborg 2-20.9.2018

Vad ser du mest fram emot?

Oktober utan tvekan! Min utställning, bokmässan, Astra releaset i Vasa och mycket annat. 

Känner du dig klar med sommaren?

Om! Alltså kan denna indiansommar redan ge sig. Jag vill gå i kappor och höstiga skor. 15 grader är mitt favorit väder.

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Jag förnyade mitt kontrakt på Helsinki Contemporary och förberedde mig för Menorrhoeas vernissage som var i början av december. Jag plockade också väldigt mycket svamp. 

Hur såg din höst ut för fem år sedan?

Hösten 2013 blir det väl. Jag var lindrigt deprimerad, ganska vilsen men hade börjat som praktikant på Galleri Hippolyte. 

Vad var bäst och sämst med sommaren?

Det var nog en av de bästa somrarna på länge, förutom att lupinerna och syrenerna redan blommade i maj. Massor roligt program, middagar, fester, utflyckter. Simmade typ varje dag och hade inte kännt mig så utvilad på länge. Sämsta var värmeböljan, konstant lindrig solsting och sömnlösa nätter. Mitt hem var i junis Avotakka. En dröm som blivit sann kan en säga. 

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?

Väntar SÅ på Emma Ainalas utställning i november, fullmåne sim på stadion och helsinki design week. 

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?

Mina röda läder boots som har den perfekta höjden på klack. 

Ugglan
03.09.2018 kl. 18:00

En massa nyheter!

Som en del vet har jag jobbat deltid på stans coolaste galleri sedan 2015. Efter att jag börjat få högre betalda fotojobb och blivit invald i Astras styrelse, märkte jag att motivationen började sina, trots att galleriets utställningar blev bara bättre och bättre. Jag ville mer och det fick jag inte som galleri assistent. Jag ville inte förnya mitt kontrakt och före midsommaren hade jag min sista tur.

En av mina stamkunder är Studio Palinperä. Han är designer och arkitekt. Denna bild är från vår senaste fotografering på Elite Alfred Berg.

Hela Juli var jag ledig och njöt av friheten men när Augusti började var jag frilans fotograf på heltid. Alltså fattar ni peppen?! När jag var 20 år och börjat mina studier i England kunde jag ALDRIG tro att jag åtta år senare skulle vara här var jag är idag. Jag har fått fota för stora företag och glada privat personer. Jag har publicerat en bok och haft flera utställningar. Tacksamheten går inte att förklara.

Always invisible, never out of sight går fortfarande att köpa om någon är intresserad. 

I höst kommer jag till 70% att fotografera inredning och arkitektur. Resten är blandat, allt från porträtt till produkter. Jag passade på att förnya min hemsida och estetiskt tilltalande jobb kommer hamna upp där.  

Min fläckbegonia som jag fått av Fia som 25-års present blommar varje vår och sommar. I år blev en så olidligt tung att jag måste klippa av den. Den fick fungera som rekvisita för en fotografering istället. 

Ugglan
03.09.2018 kl. 15:55

Hjärtligt välkomna på releasefest för ASTRA 1/2018

Om ni kära bloggare infinner er i Åbo Fredagen den 13.4.2018 tycker jag definitivt ni skall bege er till Arken på release fest. Astra ordnar festen tillsammans med Judith (genusvetenskapens ämnesförening) vid Åbo Akademi.

Temat för numret är åldrande och vi ordnar paneldiskussion under rubriken "Åldrande och samhället". 

Inbjudna paneldeltagare:
Mio Lindman
Alm Nyman
Jutta Ahlbeck

Paneldiskussionen hålls i Arken, Åbo Akademi i föreläsningssalen Helikon/Parnassos. Både evenemanget och toaletter är tillgängliga.

Ta med din en kompis och kom och lyssna på en intressant diskussion eller bara för att mingla! Det bjuds på smått och gott!

Om det efter releasefesten ännu känns som att det finns mer att diskutera eller om mingelsuget sitter i så ordnas en inofficiell efterfest på Bar Ö!

VAD? Astra L!VE och paneldiskussion
NÄR? 13 april 2018, kl. 18-20
VAR? Fabriksgatan 2, Åbo, föreläsningssal: Helikon-Parnassos
TEMA? Åldrande!

Eventet hittar ni här! 

 

Varför jag mitt i all bloggdvala valt att uppdatera är för jag blivit invald i Astras styrelse :))) Är du intresserad av feminism och känner att du vill påverka är det ypperligt att infinna sig på Astras årsmöten. En ny styrelse väljs årligen på årsmötet.

Ugglan
06.04.2018 kl. 16:09

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography