Menorrhoea

Välkommen på vernissage fredagen 1.12.2017 kl 18!

Eventet hittar du här.

Vanessa Forsténs nya soloutställning Menorrhoea består av stilleben, porträttfotografi och en performancevideo. Forstén använder sig av olika medier för att undersöka sin kropp under menstruationen. Hennes verk skildrar menstruationsblod som en normal kroppsvätska samt smärtan som menstruationen innebär för den blödande personen. Verken presenterar också alternativ medicin och miljömedvetna mensbindor. 

Det latinska ordet Menorrhoea syftar på blodflödet under menstruationen. Menstruationsblod är det enda icke-våldsamma blodet, men samtidigt det mest kontroversiella. 45 år efter Judy Chicagos konstverk Menstruation Bathroom (1972), en del av installationen Womanhouse i Kalifornien, är menstruationsblodet fortfarande ett socialt tabu i vår kultur. Det anses inte normalt för en kropp att blöda i en månatlig cykel. Dessa kroppar anses vara smutsiga, deras handlingar oförutsägbara och deras förmåga att fatta beslut betraktas som begränsad på grund av det emotionella tillstånd de uthärdar under menstruationen. 

Forsténs verk porträtterar mens ur ett framåtsträvande perspektiv. Genom att använda sig av ett mjukt ljus betonar Forstén den naturliga sårbarheten under menstruationen. I självporträttet Privilegium Albus presenteras Forstén i en privilegierad position iklädd helvitt samt en krage skapad av oanvända tamponger. Genom detta verk ifrågasätter hon den privilegierade postionen; möjligheten att köpa tamponger i den närliggande affären och att använda dem som man behagar är inte normen för de flesta kroppar som blöder världen över. I videoperformancen Warpaint använder Forstén sitt eget blod som smink med inspiration hämtad från sminkvideos. Som titeln antyder blir hennes performance en ritual i och med varje penseldrag med blod hon applicerar i sitt ansikte. Skamlöst står hon som hon är - inte ett offer, utan en person som blöder varje månad. 

Vanessa Forsténs (f. 1990) verk fokuserar på den kvinnliga identiteten och det feminina. Hennes första soloutställning Always invisible, never out of sight hölls i maj 2016 på Creat Space i Helsingfors. Hon har deltagit i ett flertal utställningar i Europa, Japan och USA. I februari 2017 blev hon utvald till Månadens unga konstnär vid Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. För tillfället visas hennes fotoserie Revir på Soome Institute i Tallinn som en del av grupputställningen Identity Matters. Forstén arbetar och bor i Helsingfors. 

Ugglan
01.11.2017 kl. 21:19

Pteridophyta

Hej på er, länge sen sist.

Jag tror denna blogg får bli en väldigt sporadiskt uppdaterad en, så får de bli och det är bra så, tycker jag.

Hur som helst så jobbar jag flitigt på min andra solo serie som skall ställas ut på Asbestos Art Space 1.12-15.12.2017. Jag är fylld av eufori och så exalterad att jag ibland inte riktigt vet vad jag skall göra. Tur har en vardagen som fungerar som en slags gravitation. Jag jobbar fortfarande deltid på Helsinki Contemporary ca 30-70 h i månaden. Har en så otroligt låg personlig skatteprocent så en skrapar in en godtagbar lön. Förövrigt har jag mitt företag och jag freelancar alltid när det kommer gigs. Ni freelancare vet hur det är, ibland mer ibland mindre. Mina mest fullbokade månader är alltid April-Juni och September och December. Är det så för er också? 

Under mina lediga dagar spenderar jag mycket tid i lummiga Central Parken var jag plockar svamp, andas och bara är. Jag passade ändå på och fota en gång då jag såg ett vågigt hav av ormbunksväxter och jag alltid fattat ett tycke för dem. En kund i Sverige som tidigare köpt konst av mig hörde av sig, vilket givetvis gjorde mig väldigt glad. Hon beställde en print och då kom jag på idén att denna lummiga och mystiska ormbunksväxt kunde fungera som ett stipendium för min kommande utställning. Nedan ser ni info om verket.

Pteridophyta
2017
ed. 2/10 + 2 a.p.
Digital print på Hahnemühle Bambu 290 gsm. / 111 cm
naturvitt mattpapper, 90% bambu fiber and 10% bomull.
70 x 75 cm
320€

Verket har editioner, jag valde 10 för att kunna sänka priset aningen. Vanliga editioner för konstverk är 5-7. Handgjorda, alltså verk gjorda i mörkerrum är vanligtvis unika men visst går det att göra editioner där också. 

 

Vill ni beställa en mustig och mystisk nordisk print skulle ni göra mig överlycklig. Beställningar tar jag emot per e-mail eller kommentarer. 

vanessa.forsten(at)gmail.comHa det fint, jag kommer uppdatera lite då och då under hösten.

 

Pteridophyta, 2017

Ugglan
22.09.2017 kl. 10:23

SÄLJES  Epson Perfection V750 Pro

Hejssan allihopa! Jag säljer min proffsiga skanner för 450€ (köpt för 899€). Skanner är sparsamt använd och i mycket gott skick, som ny! Maila mig eller skriv en kommentar vid intresse :)

vanessa.forsten@gmail.com

Ugglan
27.05.2017 kl. 14:52

Klippa & Klistra

Jag förbereder mig för lördagen och marknaden för unga konstnärer i Valkoinen Sali.

 

Jag säljer boken jag publicerade i våras för á 35€

 

8 st pappers prints som är printat på tjockt mattpapper av hög kvalité.

 

Storlekarna är
2 st 17x17cm á 150€ (ed. 1/7 + 2 a.p.)
20x20cm 200€ (ed. 2/5 + 2 a.p.)
28x18cm 250€ (ed. 2/5 + 2 a.p.)
3st 30x30cm á 300€ (ed. 1/5 + 2 a.p., ed. 2/5 + 2 a.p., ed. 2/5 + 2 a.p.)
40cmx27cm á 300€ (ed. 2/5 + 2+a.p.)

3 st 20x30cm verk monterade på aluminium och akryl á 300€.

 

Jag har iZettle! Välkommen och understöda min konst <3

 

Alla priser inkluderar 10% moms. 

Ugglan
08.12.2016 kl. 17:03

Affordable Artwork Market

Jag är en av de utvalda unga konstnärerna som säljer konst i Valkoinen Sali den 10 December, välkomna att köpa min bok, prints och verk <3

HÄR hittar ni eventen på facebook

Ugglan
30.11.2016 kl. 19:36

Manlig badvakt under kvinnornas tur på Georgsgatans simhall

Jag är den lataste och kanske mest oambitiösa då det kommer till motion men nu har jag äntligen fått motivation at sköta om min fysik. Jag köpte ett säsongskort till simhallarna i Helsingfors och jag simmar varannan dag 1 km och gärna i Georgsgatans simhall för a) salen är så himla estetisk b) Det är en lugn simhall utan barnbassänger (ursäkta men jag gillar inte skrikiga barn) c) könsinriktade turer, problematiskt för ickebinära men jag som kvinna kan i lugn och ro bada utan att känna mig objektifierad av män. 

Jag rekomenderar simhallen verkligen men ett stort problem har jag råkat ut för och det är att det ofta finns en manlig badvakt under kvinnornas simtur. Det borde vara en simhall (den enda) där kvinnor borde slippa objektifierande blickar av män och så sitter det iallafall en snubbe bakom glaset och blickar ner på de som simmar. Jag simmar alltid med badräkt för det känns bekvämast för mig men igår kom han in i duschrummet och jag hoppade till och blev helt isig trots att jag just klivit ur bastun. Jag tittade runt omkring och såg några andra obekväma blickar men annars verkade alla tycka det var helt normalt. För mig är det fan inte normalt. Det kändes jätte obehagligt. Jag vill (naken)bada utan manliga blickar, jag vill inte tvingas ha händerna för brösten när jag duschar. Varför ska det vara så viktigt att ha manlig badvakt på kvinnoturen, viktigare än att badarna trivs? Fattar inte.

Så jag uppmuntrar alla att skriva under petitionen HÄR.

Ugglan
22.11.2016 kl. 18:07

Jag är inte förvånad

Det är med djup sorg jag klickar igenom sociala medier idag. Likt snöflingorna ute på gatorna täcker alla frustrerade och ledsna skrivelser vår eftermiddag.

USA har än en gång skrivit historia och inte på ett positivt sätt. Affärsmannen och miljardören Donald Trump har överlägset blivit vald till USA:s president av befolkningen på andra sidan Atlanten. 

Jag vaknade 8.18 och sprang till TV:n för att se på resultaten. Trump leder Clinton 247-214. Mången hade säkert skrikit, gråtit, krisat etc men jag konstaterade bara till Sami med en rynkad näsa: Trump verkar ta hem det.

Jag är inte förvånad, det är det sorgliga. Jag har anat sedan Trump och Clinton varit de slutfaldiga kandidaterna att detta inte blir en lätt match och här kan jag skylla på den amerikanska median och Trumps geniala kampanj.

USA är ett så mycket mer komplext land än vi Europeér kan tänka oss. Det finns en så otroligt stor klyfta mellan rika och fattiga. Mina farbror flyttade till Texas år -78 med sitt företag och han har hela min barndom berättat hur de södra staterna lider av fattigdom. Det finns folk som varken kan läsa eller skriva. Min fars halv kusin är väldigt religiös och hon har gjort mycket missionärs arbeten i delar av södra USA var unga flickor blir våldtagna, det kryllar av alkoholism och drogmissbruk, folk bor i ruckel. Levnadsstandarden är så långt ifrån välfärd som det bara går. Filmen Beasts of the Southern Wild ger en liten inblick i hur det är. 

Alla mina kusiner, min farbror och hans exfru röstade på Clinton men de är välutbildade och lever ett rätt så flott liv. Att Trump som populist nått ut till de som inte blivit gynnade ett lika bekävmt liv är inte underligt. 

"Make America Great Again"

Detta var hans korta och enkla men trygga slogan som nådde enkelt ut till folk. Är man fattig, jobbar i kolgruvor, inte studerat och annars bara är missnöjd med livet är denna propaganda så enkel att svälja.


"I'm the only one on this stage who's hired people"
"I have relevant experience by creating jobs and assets"

 

Detta är några av fler citat Trump yttrat. Jag kommer ge jobb åt de fattiga, med andra ord. Vem vill inte leva ett liknande liv som Trump?

 

Fattiga och ickeutbildade i söder som aldrig röstat innan är minsann inte de enda som lyft på rumporna och vandrat till röstlokalerna. Många rebulikander har röstat på Trump pga att de alltid röstat på det partiet. Det finns en massa konservativa och rasistiska människor som funnit tröst i vad Trump sagt om murar i söder och att ISIS och muslimer kommer få stryk om han blir president. 

Men Clinton då? 

Jag är imponerad av Clinton och hennes ambitioner men tyvärr var hon inte den bästa kandidaten mot Trump, det räckte inte hela vägen. Jag tror verkligen Bernie hade kunnat ta hem det om han hade haft Wallstreet eller annan investering bakom sig. Kampanjer är dyra och sanningen är att alla presidenter som blivit valda i USA har haft grym budget bakom sina kampanjer. Till och med Obama, han hade Wallstreet bakom sig. 

Clinton har verkligen inte rent mjöl i påsen och hennes skandaler är något jag inte är okej med. Emailen, Clinton Foundation (!), Wallstreet talen, Bengazi etc. 

Hade jag amerikanst medborgarskap hade jag givetvis röstat på Clinton, jag hade verkligen sett framemot att få se en kvinna som president huruvida skandaler eller inte. Jag hade ändå understött Sanders från början. Så gott som allting hade varit bättre än Trump i slutändan. 

 

 

Ugglan
09.11.2016 kl. 16:17

Understöd finländska privata företag i jul

Jag skrev ett status på facebook och tänkte göra samma här. Det kryllar ju av små företagare här på allas favorit bloggportal Ratata :) 

Detta är personligen ett jätte viktigt meddelande då jag själv är privat företagare för en jätte liten business. Jag har sedan 2015 varit egenföretagare inom konst och fotografering. 

Vi lever i en överkonsumerad värld, slit och släng kulturen, det är inget nytt för någon. Även om julklappar och andra presenter är överskattade har jag alltid tyckt om att ge och få överraskningar. Då lönar det sig att slå två flugor i en smäll. Om det nu skall köpas julklappar så se till att du verkligen tar tillfället i akt och understöder ett finskt, gärna litet privatföretag. 

Jag skulle bli hur glad som helst om någon av er skulle göra en vän, släkting, partner eller dig själv lycklig med någon av mina tjänster. 

Jag publicerade själv min konstfotobok "Always invisible, never out of sight" i Maj 2016 och den går att köpa via mig men även på andra ställen som Lokal, Nide, Kosminen, Creat Space och Finlands Fotografiska Museum. Boken kostar 35€+eventuell postkostnad. 

Jag har haft soloutställningar och deltagit i många grupputställningar världen runt, vilket betyder att jag har en hel drös med verk i lagret. 

Jag är även freelance fotograf och fotar allt från mode, inredning, familjeporträtt, bröllop, produkter etc. You'll name it I'll do it. 

Om inget av mina tjänster/verk/produkter tilltalar så understöd något annat litet företag istället. 

Bekanta dig med mina arbeten och tjänster på www.vanessaforsten.com

Ni når mig bäst per e-mail:
vanessa.forsten(at)gmail.com

#supportyourlocalbusiness 

Verk från serien Revir, (2015)

Behöver du nytt CV porträtt? Facebook profilbild? Dokumentera dina konstverk? Allt detta fixar jag galant!

Min älskade bok som jag är så stolt över. Går som sagt att köpa för 35€ från en massa olika ställen. 

Ugglan
07.11.2016 kl. 16:52

Saker som irriterar mig till tusen

1. Folk som inte betalar fakturor

Alltså respekt much?! Jag fotar inte enbart för skojsskull, detta är mitt yrke. Jag har en kandidatutbildning, gått företagar kurs och betalar skatt, precis som alla andra företag. Klar nummer etta. 

2. Folk som är snåla
Det här tangerar egentligen nummer ett men uppstår även i helt andra sammanhang. Tex. Sålde min gamla dator (köpt år 2010) för ynka 100€. Personen i fråga undrade seriöst om hen fick rabatt för att hen kom från Sibbo och om hen fick min nya laptop som jag köpte i somras på köpet. ?!?!! Ja och folk på loppisar som prutar på hela och rena kläder som kostar 1€. ??!!

3. Oorganiserat shack. 
Visst har jag dammtussar under sängen, odiskat kök och konstverk överallt. Oorganiserad får man vara hur mycket man vill bara det inte påverkar någon annan, men annars; Get your shit together.

4. Otacksamhet 
Folk som inte uppskattar större och mindre frivilliga eller ickefrivilliga tjänster. Gäller både i arbets- och privatlivet.

5. Folk som inte respekterar cykelvägen och blir arg när man försiktigt plingar åt dem. Detta sker dagligen och det börjar så småningom irritera ganska duktigt.

Jag skulle kunna fortsätta listan men detta är min nutida top fem. Såklart rasism, patriarkatet och förövrig ondska irriterar men detta är min personliga och vardagliga frustration. Man får gärna kommentera och berätta sina irritationer. Låt detta bli veckans klagomur! 

 

 

Ugglan
06.09.2016 kl. 19:10

En liten (stor) update

Jag sitter halvnaken, med kutig rygg och korvig mage vid mitt arbetsbord och dricker ett mustigt rödvin medan kinden inte längre värms av kvällsolen. Det är mörkt och det känns som hösten knackar på dörren. Dessa mystiska augustikvällar hör till mina favoriter. Solen har gått ner men ändå blåser det en ljummen vind från fönstret som står på vidgavel. Avlägset skratt och prat hörs från gatan. 

 

Hur mår jag då? Vad sysslar jag med?

 

De senaste veckorna har jag och min advokat bråkat om en grej som jag i dagens lägen måste vara tyst med, jag har sålt verk, jag skall ha grupputställningar i Estland, New York, Paris och Tokyo. Jag är på Lokal. Jag har varit i Sverige återigen och fotat och filmat för Kuudes Kerros. Jag har läst böcker om kvällarna istället för att träffa folk, jag har bestämt mig för att aldrig mer behöva skämmas för att jag är introvert och faktiskt njuter av att vara ifred och isynnerhet när jag jobbar så mycket som jag gör nuförtiden. Om 2,5 månad är jag fri och då får göra vad jag vill. Vi skall resa till Indien med familjen och pusta ut lite. Men nu skall jag jobba, jobba jobba. Jag skall spara pengar för att sedan hitta på nya projekt.

Tacksamhet är vad jag känner. För 3 år sedan ville jag inte leva och nu händer alla dessa fina saker mig. Livet är värt att leva och man skall tro på sig själv och det man gör så ordnar sig allt. 

Nu skall jag fortsätta dricka mitt vin och se på bron. 

 

  

Okej lite semestar har jah haft. 3 dagar spenderade jag i Bromarf vid Stallkrogen var Sami jobbade under sommaren som sous chef. 

Ugglan
26.08.2016 kl. 21:35

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography