Ärliga listan

NÄR GRÄT DU SENAST OCH VARFÖR?

Jag grät när jag såg på Spirit (den där gula hästen i prärien) Påminde om barndomen och blev nostalgisk och för att filmen är ganska gullig. Det var nu i fredags och klockan var typ 23.22. Jag drack vin och mös för mig själv. Har lärt mig att göra sådant. Skönt. 

NÄR KAN DU VERKLIGEN, VERKLIGEN VARA DIG SJÄLV?
När är man sig själv? Jag anser att man är en kristall som i olika ljus speglar olika färger. Jag är prutt Vanessa som gräver mig i näsan och snyter mig i smutsiga underkläder när jag är hemma, men är jag inte mig själv om jag inte gör detta på jobbet? Med nära och kära och i bekväma miljöer kan jag nog vara prutt Vanessa som är ganska chillig. 

TRE SAKER DU AVSKYR
1. Att äta eller dricka något just efter att man tvättat tänderna
2. Syltlök
3. Odregliga och hysteriska färgkombinationer. Harmoni tack. 

HUR VAR DU I SKOLAN?
Som människa eller som elev? Jag har alltid varit en medioker elev. Hade 10or i de ämnen jag genuint var intresserad av men 4-7 i ämnen som jag inte alls brydde mig om. Läste inte till Studentexamen för jag hatar att studera, läsa, göra anteckningar, vara akademisk. Blev ändå M student. 

Som människa var jag jävligt mobbad och manipulerad i lågstadie av min dåvarande bästa vän. Helt hemskt och går i terapi pga det fortfarande. Mobbning=förjävligt. Var snäll men stå för fan på dej! Högstadie var jag en hästtjej som var omringade av goda människor. Gymnasiet festade jag som fan och våga äntligen vara lite udda. Blev konstintresserad. Hade goda vänner. Blev kär första gången så de small om det. 


VAD BLIR DU STRESSAD AV?
Oj jag blir lätt stressad, något som inte gått om efter min depression tyvärr. Men mediterar 40 min varje dag, både morgon och kväll för att varva ner. 


TRE SAKER DU ÄLSKAR
1. När någon rör mitt hår (alltså åååååååh!)
2. Vackert ljus
3. Att spela på spelautomat. Jepp. Alltså jag har frågat flera gånger om någon vill åka till Las Vegas med mig...ingen vill... Vill kanske du?

HUR TROR DU ATT ANDRA UPPFATTAR DIG?
Snäll, rolig, speciell, känslig, vacker, sexig, konstig, cool, arrogant, envis, effektiv, ambitiös, tillbakadragen, social. Några adjevtiv jag fått höra under senaste tiden. Det beror lite på vem vi talar om men jag försöker att inte bry mig så mycket. 

HUR UPPFATTAR DU DIG SJÄLV?
Jag är en känslig person som lätt tänker för mycket och analyserar olika situtioner och människor för mycket men är ändå ganska laidback och kan vara jävligt trevlig och rolig då det gäller. 

EN SITUATION SOM DU TYCKER ÄR JOBBIG / PINSAM:
Alltså mingel på en fest/jobbevenemang var du bara inte känner dig bekväm och det är tyst och stelt. 


TRE OTIPPADE SAKER OM DIG:
1. Jag trivs inte i glasögon. Om jag inte hälsar på dej på stan är jag inte arrogant utan jag känner inte igen dej helt enkelt. 
2. Jag har fortfarande svårt att se vissa muminavsnitt då jag blev så rädd som liten. Mårran...
3. Jag uppfattar mig själv som bisexuell. Jag har aldrig blivit kär i en tjej men attraherad fleeera gånger. 

NÄR KÄNNER DU DIG SOM VACKRAST?
När jag blivit kysst av solen, alltså lite brun hehe. Håret är långt och lite blekt och min hy är mjuk och len. 

VAD SKRATTADE DU SENAST ÅT?
Jag skrattar åt mig själv varje dag. Mest åt mina egna snapchat. 

NÅGOT DU FUNDERAT MYCKET ÖVER?
Framtiden.

TRE SAKER DU ÄR RÄDD FÖR:
1. Att min bok och utställning skall bli helt löjligt dålig och att alla skrattar åt mig. 
2. Att det skall börja brinna i min lägenhet
3. Ormar och mörker, naturliga och vanliga saker som de flesta är rädda för. 

ETT SMART TIPS DU LÄRT DIG PÅ SISTONE?
Det är inte världen mot dig utan du mot dig själv. (Om du är white privilege)

ETT YRKE DU TROR DU SKULLE VARA DÅLIG PÅ:
Alla kontorsarbeten, ingeniör, dagisledare, fysiker, kemist. 


SLUTLIGEN, ETT YRKE DU TROR ATT DU SKULLE VARA BRA PÅ:
Antar att jag är en rätt så bra fotograf om jag får fotografera det jag är bra på. Är bra med färger, ljus, komposition. Stylist och AD skulle också kunna fungera rätt så bra. 

Ugglan
20.03.2016 kl. 14:15

Assistent sökes! (HITTAD!)

Hej där kära bloggare eller internetsurfare,

Jag söker efter en, gärna konstintresserad trevlig kuf som kunde övervaka min utställning på CREATE SPACE på Albertsgatan mellan tiderna 23.5-4.6. Du får ha 2 lediga dagar under denna tid (dessa dagar dock är inte betalda). Är du utan sommarjobb erbjuder jag dej ett. Betalt solklart. 

Maila eller kommentera:

vanessa.forsten@gmail.com

Dessa bilder kommer bland annat att finnas i utställningen och boken. 

Ugglan
18.03.2016 kl. 18:52

Boken

Ganska tunga veckor har passerat. Jobbat mycket och lite glömt att ta hand om mig själv vilket resulterat till ångest och flunssa. Nu när jag varit sjuk har jag kunnat varva ner och funderat, mediterat, äta och dricka hälsosamt. 

Igår var min grafiker färdig med layouten! Igår skicka jag den till tryckeriet och på tisdagen får jag en testversion av innehållet (inte pärmen ännu) i posten. Skall bli sjukt spännande att se hur layouten fungerar och om eventuella fonter behöver förminskas eller tvärtom. Mest nervig är jag över bilderna, ni vet, är färgerna bra, är dom tillräkligt ljusa eller mörka. IIIK!

19.5 är det vernissage och jag hoppas verkligen att folk kommer. Ni kan ju preliminärt boka in den dagen men jag börjar hypa evenemanget på sociala medier först i April. 

Ugglan
18.03.2016 kl. 16:15

Min åsikt

Jag har helt missat denna rådigågga men vill utrycka min åsikt, precis som mången annan. 

För det första tycker jag att Ratata varit oerhört bra på att inte skapa så mycket drama under dess 6 års långa livsstid. Drama inom den finlandssvenska kulturbranschen är ganska fattigt då folk är rädda över att skrubba sitt skinn och rädslan av att inte vara omtyckt är ganska stor. Tror jag. 

Jag är inte heller rädd för att säga min åsikt och jag ger all respekt till de som utryckt sig men däremot skulle jag ändå se detta från ett lite större perspektiv. Skulle det vara en elitbloggare som politiskt korrekt och någorlunda välformulerat skulle utrycka sig med konstruktiv kritik eller sarkasm med glimten i ögat skulle jag som bloggare eller internetsurfare vara intresserad av en eventuell debatt/motreaktion.

Nu är det frågan om en 21-årig grön bloggare som kanske utryckt sig klumpigt och ignorant. Då tycker jag att man kan se förbi det och bara låta det vara. Jag antar att syftet har varit att skaka till den artiga bloggosfären och då är det allra bäst att låta hen hojta utan eko. Om det går till överdrift, alltså hot etc så har redaktionen som ansvar att eventuellt kontakta bloggen persoligen och i värsta fall bör bloggen stängas. Tur har detta inte skett ofta vad jag begripit. Jag minns själv som ex redaktör att Ratata hade som regel att blogga med god ton. Fastän jag inte längre är yrkesmässigt involverad och bloggar väldigt sporadiskt tycker jag ändå att denna regel är värd att komma ihåg.

Detta angår alla. 

PS. Blogga om det DU vill, i god ton.

 

Trevlig helg!

 

Önskar en gammal Ratatait

 

Ugglan
26.02.2016 kl. 18:34

Hur det står till med mig

Hej ni som tittar in här då och då,

Jag tänkte skriva ett litet inlägg om hur det står till med mig och mitt fotande. 

Efter att ha jobbat på museér, bloggportaler, konstklubbar och gallerier har jag kommit under fund med att jag måste få göra min egen grej för att må bra. Jag vill skapa, få bekräftelse av mitt skapande och göra något med mitt liv som jag kan vara stolt över när jag ligger på min dödsbädd. Det låter jätte smörigt och gräddigt men så är det. Jag är smörig och gräddig. 

I och med att frilans och konstvärlden är svår, nästan omöjlig har jag ännu inte haft möjligheten att enbart leva som skapare och konstnär. Det är dock det jag vill och strävar efter.

Jag har bestämt mig att 2016 är det sista året som jag kommer att vara en assistent. När Helsinki Contemporarys ena fastanställda sade upp sig och tjänsten erbjöds mig och en annan assistent sade jag givetvis nej då jag gått i konstskola och studerat fotografi, inte studerat som konsthistoriker eller kulturproducent. Sanningen är att jag gör dessa jobb för att överleva, att inte ständigt leva i oro om jag får lön följande månad. Jag har aldrig varit intresserad av att bli uppgraderad inom kontorsbranchen. Klart trivs jag med assistent jobben som tangerar vad jag är intresserad av och att träffa alla konstnärer är jätte inspirerande men jag vill ju en dag vara en av dessa konstnärer. 

Det var år 2013 som jag egentligen började med detta bokprojekt som jag nu håller på att slutföra. Varför det blev på hyllan var för att jag delvis insjuknande i depression år 2013 och var sjuk en tid och för att jag inte hade hittat en passande skribent för min bok. 

Nu har jag en färdigt skriven text som jag håller på att läsa igenom i samma stund som jag knäpper på tangentbordet. Det ryser i kroppen, så bra är den. Texten är skriven av en väninna som är poet, musiker och konstnär. Hon har analyserat och bundit ihop mina bilder på bästa möjliga sätt. 

I morgon har jag ett möte med en man som jobbar på Euraprint OY. Det är ett tryckeri och han skall visa mig bokexemplar. Jätte spännande!

Min första solo-utställning och bokrelease kommer att äga rum i Maj 2016. 

Hoppas min tystnad här på bloggen kommer att uppskattas när ni kliver in i galleriet.

Jag kan inte vänta.

 

Planering av layout

 

Ugglan
01.02.2016 kl. 11:47

AW15-16 Mori-Collective

_00A9242

_00A9834

_00A7369

_00A9945

_00A9427

_00A7452

 

Jag fotograferade rockar, t-skjortor och härliga sammets tröjor för MORI-COLLECTIVE.

Ugglan
20.01.2016 kl. 15:58

Fotoassistent sökes!

Jag har fullt upp och hinner inte med allt; dags att söka assistent? 

Jag letar efter en trogen höger hand som kan hjälpa mig under januari-mars 2016. 

Du skall behärska photoshop och kunna grunderna inom fotografering. Något mer kräver jag inte. Ja, en trevlig och pålitlig själ som kan jobba i Helsingfors är nödvändigt. 

Jag svarar gärna på eventuella frågor.

 

SÖK NU! 

 

vanessa.forsten@gmail.com

 

Ugglan
14.01.2016 kl. 12:16

En liten lista

Vad behöver du mest just nu?
Sol, värme och sömn. Mer utställningar. Men det det håller på och gror. I maj ordnar jag min första solo-utställning! 


Vad tror folk om dig?
Dom tror vad dom tror, försöker att inte tänka för mycket på det. Hoppeligen att jag är snäll och trevlig. 


Vad får du oftast komplimanger för?
Foton, mitt hår, mina ögonbryn, mina tatueringar, min humor

Brukar du skratta för dig själv?
Herregud ja! Senast förra fredagen högt i tåget då jag och min väninna var påväg till Alberga på bastukväll. Vi sprang som galningar till tåget, min vän hann in mej jag blev snopet på utsidan. 

Vad står det i ditt senast inkomna SMS?
Harmi, mutta tosi tärkeä syy :)

Nästa mål i ditt liv?
Göra bok och utställning. 

Hur svarar du i mobilen?
Främmande: Vanessa
Vanligtvis: Hej, eller haloo
 

Antal timmar sömn inatt? 
sådär åtta sku ja tro

Brukar du komma i tid? 
Angående jobb jo, vänner och familj e ja lite dålig. Tidsoptimist. 
 

När mår du bra? 
Utvilad i socialt sällskap

Vanligaste färgen på dina kläder?
Blått, svart, grått

Favoritdryck på morgonen?
Vatten

När brukar du oftast gå och lägga dig?
Mellan 22-00. På veckoslut varierar det. På lördagen var jag vaken till kl 7. Bilebile. 

Är du blyg?
Ja om jag inte känner mig bekväm. Blyg är lite att ta i, reserverad passar mig bättre. 

Ugglan
15.12.2015 kl. 14:33

Märtha Tikkanen för Studentbladet

Låt mig få börja detta inlägg med: åhhåhhåjajaa

Min dator, eller snarare sagt laptop paijade här i veckan vilket förklarar tystnaden på bloggen. Inga bilder, ingen dator, ingenting. 

Hårddisken sade upp kontraktet men tur i oturen var att allt material gick att räddas. Snacka om tur att jag hann skicka iväg 200 editerade bilder på morgonen innan den paijade på kvällen. Råfilerna hade jag dubbelsparat men inte de redigerade. Ghah!

Jag tänkte börja med att visa er bilderna jag tog på Märtha för några veckor sedan. De går även att se i det nyaste Studentbladet. 

Jag som älskar växtlighet i hem blev helt i från mig av hennes urbana trädgård.

Ugglan
07.12.2015 kl. 15:07

Tack för kommentarerna

Hej tack för att ni engagerade er i diskussionen angående kroppsår. Jätte intressant att höra era åsikter och erfarenheter.

Jag har varit lite slö på att blogga men nästa vecka skall ja visa er vad jag hållit på med på sistone. Jag har nämligen haft en och annan fotokeikka. 

Trevligt veckolsut! :)

På måndag får jag ha en efterlängtad sovmorgon.

Ugglan
14.11.2015 kl. 12:18

27-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2017:


Suomi 100, United Nations Headquarters, New York USA, 2017
"Månadens unga konstnär", Gumbostrand Konst&Form, 2017 (solo)
Free Shot, Gallery KITAI, Tokyo Japan, Maj 2017 (Grupp)
 Seine 2017 (Duo)
Asbestos Art Space, December 2017 (solo)

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, CM Insinöörit, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Ilkka Palinperä, Konstrundan, Kontur, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta OY, Mori-Collective, MINJON, Ratata, Septem, Svenska Folkpartiet, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Studentbladet, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min portfolio
 

Vanessa Forstén Photography