Anki-Rugs

Anki-Rugs är ett finskt företag som gör handgjorda trasmattor av återvunnet material. Kunden kan själv designa färgerna och storleken på mattan. Jag fotade for Anki-Rugs för några veckor sedan och mattorna var så otroligt fina. Jag brukar marknadsföra mig som porträttfotograf men jag är väldigt sugen på att även göra inrednings- och produktfotograferingar. Allt som är snyggt och trevligt vill jag fota.

Mer bilder finns på min hemsida.

Ugglan
16.07.2016 kl. 20:29

Maija Kasvinen för Konstrundan

Jag har fotograferat mycket för Konstrundan vilket jag gillar mycket! Här några porträtt på kuratorn Maija Kasvinen. Vi hade en jätte trevlig stund när vi fotograferade, vi pratatde om konst och kreativa branchen. En orsak varför jag vill göra porträttgigs är jpga dessa härliga pratstunder. 

Ugglan
14.06.2016 kl. 22:46

Vernissaget och boksläppet

Det efterlängtade vernissaget och boksläppet ordnades igår kväll kl 17-20 på Creat Space. Det kom så otroligt mycket folk att jag blev helt överväldigad. Det var så hektiskt att ett verk hade fallit då någon lutat mot väggen :D Jag fick en massa blommor och skumppa flaskor. Jag sålde 4 verk och 10 böcker. Så otroligt roligt och trevligt var det! Tack alla som kom! 

Utställningen är öppen 20.5-5.6 kl 12-18. Välkommen!

Jag och min alldeles egna bok i slutet av kvällen!

Många bekanta dök upp, bland annat Kitty.

Nikolo Kerimov och Misa Lommi

Kära Marco gled in på sitt bräde

Mina kollegor från Lokal var så glada och nöjda. Veera Kulju, Ilkka Kärkkäinen och Katja Hagelstam. 

Fina Tessa i snyggt halsband svängde också förbi.

Mitt klädtema var levande discoboll, hela min outfit var silvrig och glittrig. 

 

Bilderna: CREAT SPACE

PS.Tack Laitilan Wirvoitusjuomatehdas för drickorna och Upload Audio för högtalarna! 

 

Ugglan
20.05.2016 kl. 14:57

Always invisible, never out of sight

Jag sitter i mitt vardagsrum och knaprar på ett halvbränt kycklinglår sådär passligt glamouröst. Endast ljuset från datorn lyser rummet men det är allt annat än mörkt just nu. Jag har inte kännt mig såhär glad på länge. Jag har min färdiga fysiska bok i mina händer. 

Jag lyssnar på Celine Dion och känner mig som om ja skulle kunna flyga. Jag äslkar Celine Dion. Hon är så smörig och så härlig att jag blir alldeles varm inuti. Jag kan inte vänta på min vernissage. Inget kan stoppa mig nu. Om jag blir sjuk, bryter benet eller något annat sorgligt inträffar så banne mig kommer jag till Albertsgatan 12 den 19.5. 

Här är några bilder på min bok. Mer visar jag inte nu. Vill du ha en får du jätte gärna köpa en för 35€ (30€ för studeranden, arbetslösa och pensionärer). Vet du att du inte kan komma på vernissagen och bok släppet eller under hela utställningen (20.5-5.6) så kan du beställa en. Jag postar dem först efter vernissagen. 

Skicka mail eller lämna en kommentar om du är intresserad av min 88 sidor tjocka bok som innehåller 42 bilder, handskriva texter och en väldigt fin esse skriven av Emilia Pennanen. 

 

 

Ugglan
06.05.2016 kl. 21:28

Always invisible, never out of sight

Välkommen på boklansering och vernissage av utställningen Always invisible, never out of sight (Ständigt osynlig, aldrig utom synhåll) på torsdagen den 19 maj från klockan 17 på CREAT SPACE, Albertsgatan 12!

Always invisible, never out of sight är Vanessa Forsténs första fristående utställning och en fotografisk publikation.

Vanessa Forsténs (född 1990) fotografiska bok Always invisible, never out of sight är en kombination av dagbokslika ögonblicksbilder, vardagliga stilleben samt överlagda porträtt. Tematisk undersöker Forsténs verk en ung kvinnas identitet. Hon använder sin kamera som ett redskap för att projicera sin inre värld för betraktaren. Fotografierna dokumenterar början av vuxenlivet, hur förhållanden inleds och avslutas, samt det ständiga sökandet efter ett hem.

Forstén använder fotografering som en dagbok; som ett sätt att dokumentera sina känslor och tankar. Att betrakta fotografier hjälper en att bearbeta det förflutna och släppa taget av det som inte kan förändras. Genom att återuppleva det som en gång varit får en möjligheter att se det som komma skall med nya ögon. Forsténs fotografier och texter är melankoliska, men inte utan hopp; det finns en gnista av något nytt som skall uppstå.

Utställningen pågår från den 20 maj till den 5 juni. Utställningen är öppen varje dag från klockan 12-18.

Boken kan köpas under utställningen för priset av 35 euro. Studerande, arbetslösa och pensionerade kan köpa boken för priset av 30 euro.

 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL FACEBOOK EVENTET!

 
Ugglan
29.04.2016 kl. 14:34

Hemligheten bakom Revir

Jag gillar när tidningar, både fysiska och/eller online hör av sig i enorma grupp mail och frågar om man vill skicka förslag till deras kommande nummer. Jag tog tag i möjligheten och tipsade om min fjolårets serie Revir, som var med i två grupputställningar förra våren. Jag tänkte att det inte kan skada med extra synlighet då jag i Maj har min första egna solo utställning. Julius, Emilia och Vilma gillade serien och jag fick vara med! Det roliga var att jag blev intervjuad också. Det är jätte nyttigt att måsta reflektera över sitt arbete och sätt att jobba. Det var en otroligt bra erfarenhet och jag tycker Julius skrev en jätte fin artikel. Den går att läsa HÄR!

Revir kommer att ställas ut på AVA-galleria i Helsingfors i början av Maj och genast efter det reser den iväg till Estland för att ställas ut av Soome Institut i olika gruppställningar tillsammans med andra unga finska konstnärer.

Det känns helt galet att jag är med i två olika utställningar under samma månad. Är det tillåtet att känna sig lite stolt och imponerad av sig själv?

Jag beslöt mig för att vänta en vecka med marknadsföringen av min solo utställning. Alla texter och flyers är inte riktigt klara än. Håll ut, jag skall försöka i alla fall :)

Ugglan
23.04.2016 kl. 11:33

Always invisible, never out of sight

Här har ni pärmen! Den är lite varmare i tonen IRL. Till min grafiker gav jag dessa nyckelord då han planerade layouten för boken:

•Estetiskt
•Känsligt
•Luftigt (vill att bilderna får andas, gillar inte trånga fotoböcker)
•Osynligt (pärmen)
•Enkelt/Minimalistiskt (less is more) 
 

Tycker det blev jätte bra :) Innehållet får man bekanta sig med på vernissagen 19.5. Nästa vecka börjar jag marknadsföra på Sociala medier. 

Ugglan
14.04.2016 kl. 11:50

Kitty

Min goda vän Kitty fyllde år i Februari och som gåva gav jag en fotograferingssession. Igår hade vi båda tid för överlopps skojerier så vi gick till en blombutik och köpte lite Helleborus, som jag tyckte passa bra med hennes bruna hår. 

Här är resultatet. Det var länge sedan jag fotograferade något i den här stilen. Det var också roligt att leka lite med färger och kläder. Plagget är ett loppisfynd, en Tiger of Sweeden top för 10€(!) som jag sällan använder för den är så sjuttons genomskinlig. Kitty hade dock tillräkligt långt hår för att täcka bröstvårtorna. 

Ugglan
10.04.2016 kl. 18:51

Snart snart snart

19.4 börjar jag uppdatera sociala medier om min utställning och bok så håll i hatten tills dess. Jag kan inte vänta! 

På tisdagen får jag sista versionen av innehållet, det har varit lite problem med bilderna, de har varit lite onödigt mörka. Hoppeligen blev det fixat nu. Sedan får jag en testversion av pärmen. 

Jag fick en bra deal på Dialab och skall småningom printa och montera bilderna. 

I den fasen är jag just nu.

Min utställning och boken kommer att ha en massa vänliga erbjudanden. Alla studeranden, arbetslösa och pensionärer får 14% rabatt på min bok, alltså 5€. Om man tar en bild på boken och taggar mitt namn på sociala medier (Instagram, Facebook, Twitter eller blogg) får man boken ännu förmånligare. Så är du tex studerande som vill vara vänlig och marknadsföra mig har du en ypperlig chans att spara några slantar. 

Tack vare Dialab och deras deal kan mina verk också ha ett rimligt pris. I och med att galleriet inte tar någon provision är priserna också lite vänligare. Jag tycker i-n-t-e om att konst skall vara dyrt och att det bara är de välbärgade gamla gubbarna som har råd att uppskatta konst. Dessutom uppskattar de inte alltid den eftersom de investerar i deras samlingar. Nu talar jag inte om alla gubbar men majoriteten är sådan tyvärr. 

Men snart smäller det! Är så ivrig!

Ugglan
08.04.2016 kl. 13:07

Ärliga listan

NÄR GRÄT DU SENAST OCH VARFÖR?

Jag grät när jag såg på Spirit (den där gula hästen i prärien) Påminde om barndomen och blev nostalgisk och för att filmen är ganska gullig. Det var nu i fredags och klockan var typ 23.22. Jag drack vin och mös för mig själv. Har lärt mig att göra sådant. Skönt. 

NÄR KAN DU VERKLIGEN, VERKLIGEN VARA DIG SJÄLV?
När är man sig själv? Jag anser att man är en kristall som i olika ljus speglar olika färger. Jag är prutt Vanessa som gräver mig i näsan och snyter mig i smutsiga underkläder när jag är hemma, men är jag inte mig själv om jag inte gör detta på jobbet? Med nära och kära och i bekväma miljöer kan jag nog vara prutt Vanessa som är ganska chillig. 

TRE SAKER DU AVSKYR
1. Att äta eller dricka något just efter att man tvättat tänderna
2. Syltlök
3. Odregliga och hysteriska färgkombinationer. Harmoni tack. 

HUR VAR DU I SKOLAN?
Som människa eller som elev? Jag har alltid varit en medioker elev. Hade 10or i de ämnen jag genuint var intresserad av men 4-7 i ämnen som jag inte alls brydde mig om. Läste inte till Studentexamen för jag hatar att studera, läsa, göra anteckningar, vara akademisk. Blev ändå M student. 

Som människa var jag jävligt mobbad och manipulerad i lågstadie av min dåvarande bästa vän. Helt hemskt och går i terapi pga det fortfarande. Mobbning=förjävligt. Var snäll men stå för fan på dej! Högstadie var jag en hästtjej som var omringade av goda människor. Gymnasiet festade jag som fan och våga äntligen vara lite udda. Blev konstintresserad. Hade goda vänner. Blev kär första gången så de small om det. 


VAD BLIR DU STRESSAD AV?
Oj jag blir lätt stressad, något som inte gått om efter min depression tyvärr. Men mediterar 40 min varje dag, både morgon och kväll för att varva ner. 


TRE SAKER DU ÄLSKAR
1. När någon rör mitt hår (alltså åååååååh!)
2. Vackert ljus
3. Att spela på spelautomat. Jepp. Alltså jag har frågat flera gånger om någon vill åka till Las Vegas med mig...ingen vill... Vill kanske du?

HUR TROR DU ATT ANDRA UPPFATTAR DIG?
Snäll, rolig, speciell, känslig, vacker, sexig, konstig, cool, arrogant, envis, effektiv, ambitiös, tillbakadragen, social. Några adjevtiv jag fått höra under senaste tiden. Det beror lite på vem vi talar om men jag försöker att inte bry mig så mycket. 

HUR UPPFATTAR DU DIG SJÄLV?
Jag är en känslig person som lätt tänker för mycket och analyserar olika situtioner och människor för mycket men är ändå ganska laidback och kan vara jävligt trevlig och rolig då det gäller. 

EN SITUATION SOM DU TYCKER ÄR JOBBIG / PINSAM:
Alltså mingel på en fest/jobbevenemang var du bara inte känner dig bekväm och det är tyst och stelt. 


TRE OTIPPADE SAKER OM DIG:
1. Jag trivs inte i glasögon. Om jag inte hälsar på dej på stan är jag inte arrogant utan jag känner inte igen dej helt enkelt. 
2. Jag har fortfarande svårt att se vissa muminavsnitt då jag blev så rädd som liten. Mårran...
3. Jag uppfattar mig själv som bisexuell. Jag har aldrig blivit kär i en tjej men attraherad fleeera gånger. 

NÄR KÄNNER DU DIG SOM VACKRAST?
När jag blivit kysst av solen, alltså lite brun hehe. Håret är långt och lite blekt och min hy är mjuk och len. 

VAD SKRATTADE DU SENAST ÅT?
Jag skrattar åt mig själv varje dag. Mest åt mina egna snapchat. 

NÅGOT DU FUNDERAT MYCKET ÖVER?
Framtiden.

TRE SAKER DU ÄR RÄDD FÖR:
1. Att min bok och utställning skall bli helt löjligt dålig och att alla skrattar åt mig. 
2. Att det skall börja brinna i min lägenhet
3. Ormar och mörker, naturliga och vanliga saker som de flesta är rädda för. 

ETT SMART TIPS DU LÄRT DIG PÅ SISTONE?
Det är inte världen mot dig utan du mot dig själv. (Om du är white privilege)

ETT YRKE DU TROR DU SKULLE VARA DÅLIG PÅ:
Alla kontorsarbeten, ingeniör, dagisledare, fysiker, kemist. 


SLUTLIGEN, ETT YRKE DU TROR ATT DU SKULLE VARA BRA PÅ:
Antar att jag är en rätt så bra fotograf om jag får fotografera det jag är bra på. Är bra med färger, ljus, komposition. Stylist och AD skulle också kunna fungera rätt så bra. 

Ugglan
20.03.2016 kl. 14:15

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography