Boken

Ganska tunga veckor har passerat. Jobbat mycket och lite glömt att ta hand om mig själv vilket resulterat till ångest och flunssa. Nu när jag varit sjuk har jag kunnat varva ner och funderat, mediterat, äta och dricka hälsosamt. 

Igår var min grafiker färdig med layouten! Igår skicka jag den till tryckeriet och på tisdagen får jag en testversion av innehållet (inte pärmen ännu) i posten. Skall bli sjukt spännande att se hur layouten fungerar och om eventuella fonter behöver förminskas eller tvärtom. Mest nervig är jag över bilderna, ni vet, är färgerna bra, är dom tillräkligt ljusa eller mörka. IIIK!

19.5 är det vernissage och jag hoppas verkligen att folk kommer. Ni kan ju preliminärt boka in den dagen men jag börjar hypa evenemanget på sociala medier först i April. 

Ugglan
18.03.2016 kl. 16:15

Min åsikt

Jag har helt missat denna rådigågga men vill utrycka min åsikt, precis som mången annan. 

För det första tycker jag att Ratata varit oerhört bra på att inte skapa så mycket drama under dess 6 års långa livsstid. Drama inom den finlandssvenska kulturbranschen är ganska fattigt då folk är rädda över att skrubba sitt skinn och rädslan av att inte vara omtyckt är ganska stor. Tror jag. 

Jag är inte heller rädd för att säga min åsikt och jag ger all respekt till de som utryckt sig men däremot skulle jag ändå se detta från ett lite större perspektiv. Skulle det vara en elitbloggare som politiskt korrekt och någorlunda välformulerat skulle utrycka sig med konstruktiv kritik eller sarkasm med glimten i ögat skulle jag som bloggare eller internetsurfare vara intresserad av en eventuell debatt/motreaktion.

Nu är det frågan om en 21-årig grön bloggare som kanske utryckt sig klumpigt och ignorant. Då tycker jag att man kan se förbi det och bara låta det vara. Jag antar att syftet har varit att skaka till den artiga bloggosfären och då är det allra bäst att låta hen hojta utan eko. Om det går till överdrift, alltså hot etc så har redaktionen som ansvar att eventuellt kontakta bloggen persoligen och i värsta fall bör bloggen stängas. Tur har detta inte skett ofta vad jag begripit. Jag minns själv som ex redaktör att Ratata hade som regel att blogga med god ton. Fastän jag inte längre är yrkesmässigt involverad och bloggar väldigt sporadiskt tycker jag ändå att denna regel är värd att komma ihåg.

Detta angår alla. 

PS. Blogga om det DU vill, i god ton.

 

Trevlig helg!

 

Önskar en gammal Ratatait

 

Ugglan
26.02.2016 kl. 18:34

Hur det står till med mig

Hej ni som tittar in här då och då,

Jag tänkte skriva ett litet inlägg om hur det står till med mig och mitt fotande. 

Efter att ha jobbat på museér, bloggportaler, konstklubbar och gallerier har jag kommit under fund med att jag måste få göra min egen grej för att må bra. Jag vill skapa, få bekräftelse av mitt skapande och göra något med mitt liv som jag kan vara stolt över när jag ligger på min dödsbädd. Det låter jätte smörigt och gräddigt men så är det. Jag är smörig och gräddig. 

I och med att frilans och konstvärlden är svår, nästan omöjlig har jag ännu inte haft möjligheten att enbart leva som skapare och konstnär. Det är dock det jag vill och strävar efter.

Jag har bestämt mig att 2016 är det sista året som jag kommer att vara en assistent. När Helsinki Contemporarys ena fastanställda sade upp sig och tjänsten erbjöds mig och en annan assistent sade jag givetvis nej då jag gått i konstskola och studerat fotografi, inte studerat som konsthistoriker eller kulturproducent. Sanningen är att jag gör dessa jobb för att överleva, att inte ständigt leva i oro om jag får lön följande månad. Jag har aldrig varit intresserad av att bli uppgraderad inom kontorsbranchen. Klart trivs jag med assistent jobben som tangerar vad jag är intresserad av och att träffa alla konstnärer är jätte inspirerande men jag vill ju en dag vara en av dessa konstnärer. 

Det var år 2013 som jag egentligen började med detta bokprojekt som jag nu håller på att slutföra. Varför det blev på hyllan var för att jag delvis insjuknande i depression år 2013 och var sjuk en tid och för att jag inte hade hittat en passande skribent för min bok. 

Nu har jag en färdigt skriven text som jag håller på att läsa igenom i samma stund som jag knäpper på tangentbordet. Det ryser i kroppen, så bra är den. Texten är skriven av en väninna som är poet, musiker och konstnär. Hon har analyserat och bundit ihop mina bilder på bästa möjliga sätt. 

I morgon har jag ett möte med en man som jobbar på Euraprint OY. Det är ett tryckeri och han skall visa mig bokexemplar. Jätte spännande!

Min första solo-utställning och bokrelease kommer att äga rum i Maj 2016. 

Hoppas min tystnad här på bloggen kommer att uppskattas när ni kliver in i galleriet.

Jag kan inte vänta.

 

Planering av layout

 

Ugglan
01.02.2016 kl. 11:47

AW15-16 Mori-Collective

_00A9242

_00A9834

_00A7369

_00A9945

_00A9427

_00A7452

 

Jag fotograferade rockar, t-skjortor och härliga sammets tröjor för MORI-COLLECTIVE.

Ugglan
20.01.2016 kl. 15:58

Fotoassistent sökes!

Jag har fullt upp och hinner inte med allt; dags att söka assistent? 

Jag letar efter en trogen höger hand som kan hjälpa mig under januari-mars 2016. 

Du skall behärska photoshop och kunna grunderna inom fotografering. Något mer kräver jag inte. Ja, en trevlig och pålitlig själ som kan jobba i Helsingfors är nödvändigt. 

Jag svarar gärna på eventuella frågor.

 

SÖK NU! 

 

vanessa.forsten@gmail.com

 

Ugglan
14.01.2016 kl. 12:16

En liten lista

Vad behöver du mest just nu?
Sol, värme och sömn. Mer utställningar. Men det det håller på och gror. I maj ordnar jag min första solo-utställning! 


Vad tror folk om dig?
Dom tror vad dom tror, försöker att inte tänka för mycket på det. Hoppeligen att jag är snäll och trevlig. 


Vad får du oftast komplimanger för?
Foton, mitt hår, mina ögonbryn, mina tatueringar, min humor

Brukar du skratta för dig själv?
Herregud ja! Senast förra fredagen högt i tåget då jag och min väninna var påväg till Alberga på bastukväll. Vi sprang som galningar till tåget, min vän hann in mej jag blev snopet på utsidan. 

Vad står det i ditt senast inkomna SMS?
Harmi, mutta tosi tärkeä syy :)

Nästa mål i ditt liv?
Göra bok och utställning. 

Hur svarar du i mobilen?
Främmande: Vanessa
Vanligtvis: Hej, eller haloo
 

Antal timmar sömn inatt? 
sådär åtta sku ja tro

Brukar du komma i tid? 
Angående jobb jo, vänner och familj e ja lite dålig. Tidsoptimist. 
 

När mår du bra? 
Utvilad i socialt sällskap

Vanligaste färgen på dina kläder?
Blått, svart, grått

Favoritdryck på morgonen?
Vatten

När brukar du oftast gå och lägga dig?
Mellan 22-00. På veckoslut varierar det. På lördagen var jag vaken till kl 7. Bilebile. 

Är du blyg?
Ja om jag inte känner mig bekväm. Blyg är lite att ta i, reserverad passar mig bättre. 

Ugglan
15.12.2015 kl. 14:33

Märtha Tikkanen för Studentbladet

Låt mig få börja detta inlägg med: åhhåhhåjajaa

Min dator, eller snarare sagt laptop paijade här i veckan vilket förklarar tystnaden på bloggen. Inga bilder, ingen dator, ingenting. 

Hårddisken sade upp kontraktet men tur i oturen var att allt material gick att räddas. Snacka om tur att jag hann skicka iväg 200 editerade bilder på morgonen innan den paijade på kvällen. Råfilerna hade jag dubbelsparat men inte de redigerade. Ghah!

Jag tänkte börja med att visa er bilderna jag tog på Märtha för några veckor sedan. De går även att se i det nyaste Studentbladet. 

Jag som älskar växtlighet i hem blev helt i från mig av hennes urbana trädgård.

Ugglan
07.12.2015 kl. 15:07

Tack för kommentarerna

Hej tack för att ni engagerade er i diskussionen angående kroppsår. Jätte intressant att höra era åsikter och erfarenheter.

Jag har varit lite slö på att blogga men nästa vecka skall ja visa er vad jag hållit på med på sistone. Jag har nämligen haft en och annan fotokeikka. 

Trevligt veckolsut! :)

På måndag får jag ha en efterlängtad sovmorgon.

Ugglan
14.11.2015 kl. 12:18

Diskussion om kroppshår

Oj vad jag velat at upp detta ämne länge. Men har inte riktigt veta hur ja ska formulera mig då jag inte låtit gräset växa ut ordentligt alltså inte haft någon personlig åsikt.  

Jag har varit "hårig" under armar, ben och mellan benen sedan 1 år tillbaka, on & off dock. Ordentligt hårig har jag varit i 9-10 månader. 

Det började med att jag slutade använda rakblad då jag inte orkade raka mig varannan dag + att det väldigt lätt började klia, speciellt på intimare områden. Jag började sockra mig hos Tessi på Kauneushoitola Yläkerta som jag verkligen kan rekomendera och då var jag tvungen att låta håret växa ut innan man kunde sockra bort det. Under denna tid blev jag allt vanare för håret, det började inte störa lika mycket, jag märkte det knappt och plånboken började säga ifrån. Skönhetsbehandlingar är dyra om man jämför med att inte göra dem, så är det bara. 

Jag ställer nu en fråga till er: Är ni orakade? Berätta varför! Är ni rakade? Berätta varför! 

Av personlig åsikt tycker jag det är fult om ens hårväxt är ful. Jag talar om min egen, jag tycker nämligen min hårväxt är ganska ful. Min hårväxt på benen är så troligt gles och ojämn. Dessutom är håren ganska grova. Jag ser ut som en skabbig räv och det är inte speciellt snyggt enligt min personliga åsikt. Om jag hade en tätare växt hade det kunnan fungera som en slags värmare. Lite som skägg värmer männen om vintern. Min vinterpäls är riktigt fnuttig, men ändå har jag den för, äh orka bry sig. Men jag är inte stolt över den. Ett riktigt rudiment (biologisk term) för om jag själv får säga. 

Jag är då inne på praktiska samt hälso skäl då det kommer till hårväxt. Jag har väldigt orakade armar. Jag har det absolut inte enbart för ett statement (om inte män måste behöver vi kvinnor inte heller). Jag har det mest för praktiska skäl. jag tycker jag luktar mindre och deodoranten sugs upp i håren/fastnar bättre än på bar hud. 

Varför jag inte rakar mig där nere är för att min lillasyster mår så otroligt mycket bättre med lite skydd. Om någon är emot håriga buskar är det tur att den bara är min och att just du inte behöver handskas med den.

Mitt lilla påskgräs under våren 2015

Ugglan
10.11.2015 kl. 15:31

Lära känna listan

1. Hur gammal är du?

25 år 6 månader och 9 dagar.


2. Hur gammal känner du dig?

Det beror på. När jag vinner i Kimble och blir helt salig kan jag känna mig som 9 år. När jag som idag, en fredag kväll sitter hemma i badrock känner jag mig som 72 år. För det mesta antar jag att jag känner mig som 25. 


3. Var bor du?

I en ljuslägenhet i främre Tölö i Helsingfors.


4. Vad har du gjort i dag?

Har varit ledig idag. Vaknat kl 7 hos Sami, hoppat på en buss till Ingå kl 8.05 för att rida, kommit hem kl 13, lagat mat, packat för mitt veckoslut i Åbo, bloggat, funderat, duschat, kommit på namnet till min kommande bok (Oh Yeaah) och tvättat kläder. 


5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför? 

Förr föredrog jag vår och sommar men efter att tampats med augusti melankoli v-a-r-j-e jävla år har jag föröskt inse att varje årstid har sina höjdpunkter. 


6. Är du beroende av någonting?

Närhet, kärlek, internet, växter, bekräftelse


7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

Jag är otroligt känslig och tampas fortfarande med att våga ta plats och säga min åsikt fastän jag står ensam. Detta gäller inte bland nära vänner. Jag blev otroligt mobbad i min barndom och efter många terapisessioner har jag insett att mobbningen påverkade mig mer än jag vågat inse. Dåligt självförtroende. 

Jag är hippie i allra största drag gömd i en ganska utseende mässigt vanlig typ. Jag har grymt håriga armar och ben, jag duschar bara med vatten (förutom håret), jag använder tygbindor som jag tvättar i 60°C när jag har mens, jag hatar parfymer och onödiga kemikalier. 

Idag åt jag en halv getost till morgonmål i bussen påväg till stallet för jag a) hade inget annat b) fick jäkla bråttom c) jag är en otroligt "jag bryr mig inte ett skit i vad folk tycker för jag måste få någonting i mig innan jag sätter mig upp på hästen. 

Jag tog och gömde getosten så fort någon satt nära mig eftersom jag ändå sist och slutligen bryr mig vad andra tycker. 

 
8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Gillar inte denhär frågan. Man borde lära sig att leva i nuet blah blah blah. 

9. Vad är du på för humör just nu?

Riktigt okej. Känner mig lite stressad för veckoslutets jobbkeikka i Åbo. Min bror har frågat om jag vill komma och fotografera Åbo Akademis årsfest. efter många om och men får jag 400€ + resan betald så med ytters lite efterarbete går jag med på det. Hade önskat 600€. Skulle kunna göra ett inlägg om hur jag prissätter, men lön och pengar är så tabuu. Jag hatar tabu.


10. Vilket är ditt favoritgodis?

När jag var 11 år och var till Fazers med skolan åt jag en hel ask med geisha som innehöll säkert över 3000 kalorier. Mitt svar är alltså Geisha. 


11. Vilken är din favoritaffär?

Allt som är mysigt, ekologiskt och inhemskt. Lokal på Annegatan, Ruohonjuuri, Anton & Anton och olika antik och secondhandbutiker. När jag var liten älskade jag djurbutiker med akvarier, nu tycker jag sånt är äckligt. 


12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?

För 5 år sedan skulle jag svarat kvällsmänniska utan tvekan, nu har jag blivit bättre att vara företagsam på morgnarna. 


13. Har du blivit sydd någon gång?

Jo, men jag var 2 år gammal så minns inget. 


14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Igår fick jag låna Samis härliga bomullspjamas som är det skönaste som finns och se på friends tills jag somnade. Han sa "nu sover du säkert bra då det nästan är som hemma". Jag måste se på något innan jag somnar, så jag somnar till det. Om jag inte är full eller helt otroligt mörbultad. 


15. Är du blyg?

Otroligt blyg och awkward i situationer jag inte känner mig bekväm i. Är väldigt sprallig och glad förövrigt. 


16. Vad heter du i andra namn?

Sophia Jacobina

17. Vill du gifta dig?

Jag vill berätta en liten hemlighet. Jag känner mig otroligt onormal och krisar när en massa unga bekanta redan är gifta eller förlovade. innerst inne förstår jag mig inte alls på det, fastän jag är glad för deras skull och givetsvis gratulerar. Alla göra hur de vill och kanske de som är gifta vet att de vill binda sig, jag kan bara inte relatera till den känslan. Jag är ändå en evigt bortappad själ som söker efter harmoni i mig själv. Jag känner mig absolut inte mogen för dylika grejer. Åtminstone inte ännu.


18. Har du något smeknamn?

Vaneesia, Vane (men de gillar jag inte så om du kallar mig det sluta genast), Vanjuuta, vanejnej, vanej, nejnej, nessie...

Ugglan
06.11.2015 kl. 17:49

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2018:

Menorrhoea, Fotocentrum Raseborg 

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography