Lära känna listan

1. Hur gammal är du?

25 år 6 månader och 9 dagar.


2. Hur gammal känner du dig?

Det beror på. När jag vinner i Kimble och blir helt salig kan jag känna mig som 9 år. När jag som idag, en fredag kväll sitter hemma i badrock känner jag mig som 72 år. För det mesta antar jag att jag känner mig som 25. 


3. Var bor du?

I en ljuslägenhet i främre Tölö i Helsingfors.


4. Vad har du gjort i dag?

Har varit ledig idag. Vaknat kl 7 hos Sami, hoppat på en buss till Ingå kl 8.05 för att rida, kommit hem kl 13, lagat mat, packat för mitt veckoslut i Åbo, bloggat, funderat, duschat, kommit på namnet till min kommande bok (Oh Yeaah) och tvättat kläder. 


5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför? 

Förr föredrog jag vår och sommar men efter att tampats med augusti melankoli v-a-r-j-e jävla år har jag föröskt inse att varje årstid har sina höjdpunkter. 


6. Är du beroende av någonting?

Närhet, kärlek, internet, växter, bekräftelse


7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

Jag är otroligt känslig och tampas fortfarande med att våga ta plats och säga min åsikt fastän jag står ensam. Detta gäller inte bland nära vänner. Jag blev otroligt mobbad i min barndom och efter många terapisessioner har jag insett att mobbningen påverkade mig mer än jag vågat inse. Dåligt självförtroende. 

Jag är hippie i allra största drag gömd i en ganska utseende mässigt vanlig typ. Jag har grymt håriga armar och ben, jag duschar bara med vatten (förutom håret), jag använder tygbindor som jag tvättar i 60°C när jag har mens, jag hatar parfymer och onödiga kemikalier. 

Idag åt jag en halv getost till morgonmål i bussen påväg till stallet för jag a) hade inget annat b) fick jäkla bråttom c) jag är en otroligt "jag bryr mig inte ett skit i vad folk tycker för jag måste få någonting i mig innan jag sätter mig upp på hästen. 

Jag tog och gömde getosten så fort någon satt nära mig eftersom jag ändå sist och slutligen bryr mig vad andra tycker. 

 
8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Gillar inte denhär frågan. Man borde lära sig att leva i nuet blah blah blah. 

9. Vad är du på för humör just nu?

Riktigt okej. Känner mig lite stressad för veckoslutets jobbkeikka i Åbo. Min bror har frågat om jag vill komma och fotografera Åbo Akademis årsfest. efter många om och men får jag 400€ + resan betald så med ytters lite efterarbete går jag med på det. Hade önskat 600€. Skulle kunna göra ett inlägg om hur jag prissätter, men lön och pengar är så tabuu. Jag hatar tabu.


10. Vilket är ditt favoritgodis?

När jag var 11 år och var till Fazers med skolan åt jag en hel ask med geisha som innehöll säkert över 3000 kalorier. Mitt svar är alltså Geisha. 


11. Vilken är din favoritaffär?

Allt som är mysigt, ekologiskt och inhemskt. Lokal på Annegatan, Ruohonjuuri, Anton & Anton och olika antik och secondhandbutiker. När jag var liten älskade jag djurbutiker med akvarier, nu tycker jag sånt är äckligt. 


12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?

För 5 år sedan skulle jag svarat kvällsmänniska utan tvekan, nu har jag blivit bättre att vara företagsam på morgnarna. 


13. Har du blivit sydd någon gång?

Jo, men jag var 2 år gammal så minns inget. 


14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Igår fick jag låna Samis härliga bomullspjamas som är det skönaste som finns och se på friends tills jag somnade. Han sa "nu sover du säkert bra då det nästan är som hemma". Jag måste se på något innan jag somnar, så jag somnar till det. Om jag inte är full eller helt otroligt mörbultad. 


15. Är du blyg?

Otroligt blyg och awkward i situationer jag inte känner mig bekväm i. Är väldigt sprallig och glad förövrigt. 


16. Vad heter du i andra namn?

Sophia Jacobina

17. Vill du gifta dig?

Jag vill berätta en liten hemlighet. Jag känner mig otroligt onormal och krisar när en massa unga bekanta redan är gifta eller förlovade. innerst inne förstår jag mig inte alls på det, fastän jag är glad för deras skull och givetsvis gratulerar. Alla göra hur de vill och kanske de som är gifta vet att de vill binda sig, jag kan bara inte relatera till den känslan. Jag är ändå en evigt bortappad själ som söker efter harmoni i mig själv. Jag känner mig absolut inte mogen för dylika grejer. Åtminstone inte ännu.


18. Har du något smeknamn?

Vaneesia, Vane (men de gillar jag inte så om du kallar mig det sluta genast), Vanjuuta, vanejnej, vanej, nejnej, nessie...

Ugglan
06.11.2015 kl. 17:49

Internetlistan

Vad är de tre första hemsidorna du surfar in på när du öppnar din webbläsare?

E-mail, facebook, instagram

När började du surfa aktivt på nätet?

Vid 14 års åldern. 

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 5 år sedan (som du inte besöker längre).

Blondinbella, Kenzas, Kissies

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 10 år sedan (som du inte besöker längre).

Irc-galleria, Mix-chat, några andra tonnårs forum. de här var egentligen 2002-2004 så lite längre än 10 år sedan.

Vilka internetfenomen/memes kommer du bäst ihåg?

Hjälp, int vet jag :D Är ganska dålig på sånhänt men typ grumpy cat haha. 

Vad är det bästa/sämsta med internet?

Bästa är helt klart gemenskapen och förståelsen, internet är fullt med oändliga rikedomar. Det sämsta är anonymiteten, virus, näthat/mobbning och ouppdaterade hemsidor. Hatar hemsidor som står ouppdaterade i fler år.   

Vilka kanaler följer du på youtube?

Jag är inte himla aktiv på youtube men jag följer typ Jimmy Fallon och andra komiker haha. 

Vad var det första du någonsin köpte på nätet och vad handlar du idag på nätet? 

Har ingen aning vad det första var men senast har det varit film, bikini och kamerautrustning. Är också väldigt aktiv i olika loppisar på fbook.

Vilket är det första internetcommunityt du blev del av?

Mix-chat haha, sedan Irc-galleria. Ack dessa tider. Kommer ihåg MSN-messenger som en viktig grej också. Först går man i skolan och umgås med vänner, sen kommer men hem och umgås med vänner på nätet.

Vilka sociala medier använder du?

Facebook, Instagram, blogg och Linkedin

Vilka appar klarar du dig inte utan på din smartphone?

Instagram, e-mail, facebook, afterlight, spotify, messenger, googlemaps och netflix

Lista 10 bloggar du följer.

Alla möjliga Ratata bloggar och hästbloggar. Följer ytterst lite bloggar utanför Ratata. 

Vad är dina favorithashtags?

#Ratatafamiljen, finns det något annat svar?

Vad saknar du på internet?

 

Vad är din favoritmeme?

Ugglan
12.11.2015 kl. 14:55

Blogg-glögg

Kära bloggvänner! Härmed bjuder jag dig till en mysig glöggkväll hemma hos mig i främre Tölö. Jag tänkte vi kunde prata och diskutera (om bloggvärlden, feminism, katter, konst, litteratur och vad som faller oss in), smutta på glögg och eventuellt spela något roligt sällskapsspel.

Jag bjuder på Glögg med både alkohol och utan, lite smått och gott och hoppeligen en trevlig kväll. 10 pers ryms med så boka din plats genom att skriva en kommentar, 4 st ryms ännu med. Om många inte kan komma så ser jag ändå framemot att träffa någon av er, om det nu blir på tumis.

Ps. Detta lilla onsdagsprogram är enbart för Ratatabloggar.

Ugglan
02.11.2015 kl. 21:23

Svar på frågor

Tusen tack för frågorna. Det var väldigt nyttigt och roligt att svara på dem. Vissa var lite svårare så jag fick krafsa mig i huvudet extra mycket.


Då börjar vi!

 

Fotograferar du mycket analogt ännu?

När jag blev färdig har jag inte haft möjlighet att använda mig av liknande utrustning vilket har lett till en betydlig minskning av det analoga, tyvärr. Det allra bästa med att studera fotografi förutom samhörigheten och vännerna var mörkerrummen, de otroligt proffsiga skannrarna och gratis filmframkallning. Det är så troligt dyrt att fota kontinuerligt på film utan eget mörkerrum. Nu när jag driver eget företag och jobbar mycket frilans fotograferar jag digitalt.

Jag fotograferade 90% analogt under min studietid i England åren 2010-2013.

Saknar du att bo utomlands?

Det går i vågor men i det stora hela, nej jag saknar inte att bo någon annanstans än i Finland. Jag har inte liknande arbets kontakter utomlands, alla mina bästa vänner bor här (förutom några pärlor i Norge och England), min familj, katterna...

Gör du något särskilt med ditt hår, det ser alltid så fint ut!

Oj tack! Det var en trevlig komplimang. Jag försöker att göra så lite som möjligt med mitt hår. Tvättar max 2 ggr i veckan med ekologiskt silikonfritt schampo och ett dunder balsam som tyvärr är så långt ifrån eko som de går men jag har aldrig stött på en likande hårprodukt. S-Factor Serious Conditioner heter det. Det lägger jag i hela håret och låter det mysa där en stund. Inge hårspray, ingen fön, inge lack och dylikt slitage.

En egoistisk detalj i min senaste serie är att mitt hår spelar en stor roll. Jag gillar helt enkelt mitt hår. Jag är jätte tacksam över att ha såpass tjockt och mjukt hår.

Vilka/vilken är dina favoritbild(er) från tiden på vnf?
Oj jessus! Svår fråga. Menar du mina bilder eller någon annans? En bild som jag minns extra bra är en jag tog när vi besökte Höstmarknaden i Ekenäs. Där fotograferade jag ett flickebarn som bara blev så magisk. Hennes blick. Stämningen. Sedan fotograferade jag på film en massa roligt. Jag minns alltid att Sanna och Sinikka tog otroligt fina bilder och jag var lite svartsjuk på deras talang.

Denna bild är faktiskt från min första filmrulle som jag framkallat själv (engångskamera räknas inte). Det var Oktober 2009.

Om du bara fick fotografera inom loppet av 1 timme/dag för resten av livet, vilken tid på dygnet skulle du då välja?

I magiskt mystiskt ljus under kvällen. Inget snack om saken. Tidigt morgonljus är också vackert med jag har aldrig lyckats komma upp ur sängen då.

Vilka är dina favorit instagramkonton du följer?

Jag köpte min allra första smarttelefon i våras så jag har verkligen upptäckt en helt ny värld tack vare den. Instagram är jag aktiv på. Jag har en del konton jag följer som jag tycker tar otroligt fina bilder men har inte hunnit "stalka" så värst mycket.

Dessa fem konton är värda ett besök:

Laura
Anton
Annette
Eva
Emilia


Märker du att du börjat fotograferat något helt annat än vad du gjort i början, eller är det fortfarande liknande motiv?

Oh jaa, haha. Riktigt i början fotograferade jag fult som fan men mitt intresse bara glödde. När jag var i lågstadie åldern fotade jag mina älsklings hästar i stallet och mina katter. Jag fotade vattendroppar, blommor, alltså riktigt clyshiga bilder i högstadiet/gymnasiet. I gymnasiet gick jag också en mörkerrums kurs, då blev bilderna lite mer intressanta då vi använde oss av pinhole. Att fotografera människor och vackra porträtt är något jag insåg gilla när jag var där i 21-22-års åldern, alltså för 3-4 år sedan.

Det här är Riikka, min ena fotolärare i England. Henne fotograferade jag för min serie Hair Stories hösten 2012. Det är många projekt som jag gjorde lite halvhjärtat men detta var jag riktigt nöjd med och jag fick ett A. 

Finns det någon kunskap inom fotografering du behärskar som du är extra nöjd med?

Jag anser mig inte bättre än någon annan, jag bara älskar det jag gör, sedan blir det fina bilder. Jag är bra på sådanst som inte egentligen har med just fototekniken att göra. Jag är bra med människor, jag litar på min intuition (som är stark), jag ser saker, min omgivning, färgkombinationer, ljus. Många saker är inte under min kontroll, jag bara råkar se den rätta situationen i rätt stund. Jag är bra på det jag gör liksom. När det kommer till teknik är jag riktigt ointresserad. Jag kan vad jag måst, alltså grunden och lite till. Att kontrollera naturljus är jag ganska bra på, naturlig ljussättning alltså.

Ljussättning och känsla är nog mina styrkor skulle jag säga.

Finns det något särskilt du just nu skulle vilja lära dig inom fotografi?

Det finns nog en massa. Alltså verkligen mycket! Jag skulle jätte gärna villa lära mig att editera bättre. Photoshop och Lightroom alltså. Riktigt lyxiga och fina inrednings och produkt bilder skulle också vara häftigt att kunna.

Hur mår du just nu? Känner du dig fri från depressionen (du behöver ju inte svara om det är för privat)?

Tack för att du frågar! Min depression är så gott som tacklad. Jag har inte självmordstankar, fobier, rädslor och sjuka panikångestattacker. Jag går fortfarande i terapi och lär känna mig själv och mina egna behov. Ja, jag är frisk och mår riktigt bra, myyycket bättre än för 2 år sedan.

 

Ugglan
25.09.2015 kl. 19:10

Nelly (Uppdatering av hemsidan)

Jag fotograferade Nelly i Kiasma för 1,5 vecka sedan. Ett hett tips om du behöver en grafisk, stilren och luftig studio med det perfekta naturljuset. Ja och så kostar "hyrningen" av studion ytterst lite. Två biljetter (om du är en vänlig fotograf och betalar modellens också). Går man på en gratis dag (den fjärde dagen i månaden är det gratis men smockfullt=svårt att fotografera).

På kiasma får man fotografera för eget bruk. Fotograferar man jobb eller något som kan/skall säljas måste man ha speciallov. Dessa bilder är enbart menade för min egna portolio.

Tack Kiasma för denna möjlighet.

Mera bilder går att skåda här!

Ugglan
22.09.2015 kl. 13:00

Frågestund

Det var länge sedan jag hade en frågestund, eller så är detta min första. Jag har bloggat aktivare och mindre aktivt sedan 2009 så nu tycker jag att vi kan fira lite. Ny header har jag ju också.

Fråga vad du vill! Helst fotorelaterade grejer (jag är inte rädd för att dela med mig tips och hemligheter). Personliga frågor går också! 

 SHOOT! 

Ugglan
18.09.2015 kl. 11:55

Solmu Brewery @ Helsinki Design Week

Förra veckan hade jag ett trevligt uppdrag då jag fick fotografera en lanseringstillställning för Solmu Brewery som ordnades i samband med Helsinki Design week. Utmaningen för dylika uppdrag är att jag inte har en blekaste aning om hur ljuset kommer att samspela. Tur var att kvällen bjöd på mjukt oskyldigt ljus och att folk gärna spendera tid ute vid rökområdet. Glansiga öldrickande ansikten inne i en pub hade jag inte velat publicera här. En annan utmaning var att försöka få den moderna etiketten att synas. Ibland fick jag vänligt gå och påpeka åt folk om de kunde vara så snälla och vända etiketten mot kameran. 

Jag äger en jätte bra blixt, kamera och objektiv men jag försöker undvika blixtanvändningen så gott det går då jag inte anser att det är min estetiska grej. Men nog kan jag banne mig använda en men inget slår vackert mjukt soljus. 

 

Det här är min favorit bild från kvällen. Jag fotograferar mycket med mitt 70-200 mm. Då kan jag fungera som en riktig paprazzi, då blir bilderna bäst, när folk inte märker mig. 

Jag har alltid funderat hur vissa evenemangs fotografer får så sjuttons fina situations bilder. Sanningen är att de är så långt ifrån situationsbilder det bara går. Jag läste en artikel om en bröllopsfotograf som bad ett brudpar lägga ringen om och om igen tills han fick den "perfekta bilden". Allting är fake, till och med den mest naturliga bilden. Denna kvinna bad jag posera, så eticketten syns. Skratta naturligt, bad jag. Och så knäppte jag kanske 15 bilder var av denna bild blev mest "naturlig". 

den nya design eticketten skulle givetvis ut på sociala medier. 

Mingel, mingel...

...och mera mingel!

Ölen var mycket god. Jag själv tog en slurk efter att jobbet var klart, trots att jag försöker vara glutenfri. 

Solmu Brewery är ett finskt bryggeri grundat av Juhani Salo.

"Solmu Brewery is a micro brewery located in Suomusjärvi Finland. We are dedicated to brewing hand crafted, flavour rich beers the traditional way."

Solmu säljs hittils på Bronda, Latva och Ølhus København i Köpenhamn. 

Ugglan
18.09.2015 kl. 11:08

Ny web-design!

Jag har fixat en ny webdesign till min hemsida. Den är enligt mig snyggast hittils. Gå gärna in och kika och tveka inte en sekund att anställa mig. Jag brinner verkligen för mitt jobb och jag älskar att fotografera snygga stilrena bilder. Jag lovar att jag är snäll och väldigt trevlig att jobba med. Jag gör allt för att kunden är nöjd! 
Ugglan
22.08.2015 kl. 15:56

Sofia

Jag åkte till Borgå häromdagen för att fotografera underbara Sofia. Det var sannerligen en frisk fläkt då Sofia var så fotogenisk och kameravan. Egentligen gillar jag inte ordet fotogenisk då det föknippas till normativa skönhets ideal men ni vet vad jag menar. Hon var en kameleont, ändra poser utan att jag behövde säga till och hennes hår...

För mig ger det enbart stimulans att fotografera olika sorters människor. Folk som har kameraskräck och vägrar att bli fotograferade och modeller (till yrket). Det är så otrolig skillnad och det kräver sitt rätta kontext. Fotograferar man kommersiella och lätt annalkande bilder är det lättare och bättre att använda sig av någon som fungerar smidigt. Konflikter, oroliga blickar, underliga stämningar passar bättre då man fotograferar ett konstprojekt där det passar stämningen. När jag fotograferar kommersiellt vill jag aldrig ändå ta platta och opersonliga bilder. Känslorna och en lätt mystik finns kvar, fastän de inte är komplicerade.

Hela bildserien finns på min hemsida!

Untitled
Ugglan
12.07.2015 kl. 21:18

Mitt hem i bilder

Hej bloggen och alla kära läsare! Jag har solat 2 dagar i rad och nu är det mulet. Perfekt att göra något åt den här somriga bloggtorkan.

Det slog mig här om dagen att jag inte riktigt visat upp mitt hem som jag trivats så bra i. Jag kommer nämligen att flytta tillbaka till Tölö i en större lägenhet och då vill jag nog visa upp lite detaljer från Högbergsgatan.
 

1

Vi börjar med lite blomster och krukväxter. Detta är fönsterbrädet i vardagsrummet. Där växer två avocadon, fläckbegonia, aloevera, julkaktus, dadelpalm, porslinsblomma mfl. Följer ni mig på instagram har ni nog fått skåda en och annan bild av min personliga favorit från hemmet mitt.

3

Ovanför sängen hittar ni en gammal skolaffisch av en val med sin kalv. Mysfaktorn höjs med lampor från Granit. Det är en av de få icke secondhand/antik/vintage fyndade prylarna i mitt hem.

2

När man kommer in genom ytterdörren ser man min postkortsamling och visitkort. Ni ser också en suddig detalj av farmors vackra gamla spegel. Jag brukar ha ljus och brinna i den.

7

Tillbaka till sovrummet. Jag har inga nattduksbord så matbordets pinnstolar får ibland fungera som bord för koppar, telefoner, datorer eller böcker. Till höger finns ikea hyllan som jag målat med ekologisk kokosfärg.

6

När farmor dog ärvde pappa en massa möbler. De har ganska fullt i deras hem så många möbler är på lån/förvaring hos mig. Älskar fammos inredning och det är bättre att ha möbler i bruk än ha dem o ruttna i någon källare. Det här är ett gammalt vitrinskåp från England som är köpt på 40-50 talet. Det var ganska mörkt och dunkelt så det fördes för att slipas och målas. Jag tycker det är okej att göra så om möblerna inte kan räcknas till antikviteter. Skulle det vara från 1800-1900 talet skulle varken jag eller pappa ha gått med på det.

Antikvitet: Om ett föremål är äldre än 100 år
Vintage: Om ett föremål är äldre än 35 år
Retro: När ett föremål är splitternytt men återskapat enligt gammalt ursprung. 80-tal framåt räknas som secondhand/loppisfynd. Vintage dior kan tillexempel vara en dior klänning från 20-70 talet.

9

Min gamelfaster dog 6 månader efter min farmor och hon var kemist. Hennes man Hans Luther var professor i biologi men gick bort i sjukdom på 60-70 talet. Deras gemensamma intresse var botanik och deras hem var som ett växthus. Jag fick ärva en massa fina växter, bland annat denna växtbänk men Gullrankor.

4

I taket lyser inte stjärnorna men nog en gammal kristallkrona. Som ni märker gillar jag antikviteter, allt som är vackert och gammalt.

 

10

Dessa gamla lådor fick jag också av min gamelfaster. I dem har jag festväskor, skor och annat som jag inte vill att är framme och slits i onödan. Odören är dock motbjudande. Gammal bortglömd tant.

8

I vardagrummet finns också en rolig inbuktning i väggen. Jag har för mig om en stereotyp heterosexuell kille skulle bo här skulle det fungera som spritförvaring. Jag använder det för mina prydnadsföremål och analoga kameror. I pappen finns mina konstverk jag inte packat upp.

11

Sista bilden för den här gången är stora väggen i vardagsrummet. En affisch på en Trana och Spov, en mörkerrumsprintad bild av min vän som jag tog på storformat för flera år sen, några slutarbeten och annat trevligt.

 

Ha en trevlig fortsättning på veckan och vi hörs igen, kanske en mulen tisdag.

Ugglan
30.06.2015 kl. 14:10

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography