Preventivmedel

Nu vill jag diskutera preventiv och vill gärna höra era åsikter gällande ämnet.

Vad för preventiv använder du? Om du har använt men slutat, varför slutade du? Förklara också varför du aldrig använt dig av kapsel, piller, ring etc.

Jag har alltid varit en miljömedveten och en överlag hälsosam varelse. Onödiga e-ämnen, kosmetikgifter och skumma preventivmedel har alltid fått mig att rynka på näsan. Jag var en trogen kondom användare långt in i mitt första förhållande. Jag valde ändå att testa på ett p-piller med lägre estrogen halt för att få ett bekvämare sexliv. Det började kännas lite obehagligt att slänga så mycket plast ut i naturen och p-piller var ett mer ekonomiskt alternativ. Jag hade också läst en artikel om att läkaren rekomenderar att nunnor skall äta p-piller i minst 9 månader för att minska risken på bröst och livmoderhals cancer. Jag har alltid tyckt om barn men tror inte jag någonsin vill ha egna. Tanken att äta p-piller för att minska cancer lockade också.

Jag åt pillret Trikvilar i 8 månader. I långa loppet var det ett bra p-piller. Jag ökade inte i vikt, jag hade inga moodswings och mina bröst hölls i någorlunda samma form. Lite fastare blev de men större blev de inte. P-pillret passade mig och jag skulle av rent bekväma skäl ha kunnat fortsätta äta det i flera år till. Varför jag slutade var av rent hypokondriska skäl. Det är ett kemiskt preparat, såna vill jag undvika om det inte är ett måste och det var det verkligen inte. Jag tyckte att 8 månader var en bra tid, risk för nunnecancer minskade. För att vara ärlig slutade jag pga blodpropps debatten. Jag var livrädd att få blodpropp.

Det verkliga problemet angående p-piller började först då jag slutade. Det kom som en riktig örfil, vilket inte är rättvist men hör livet till. Min mens var oregelbunden i 1,5 år efter att jag slutat med pillren. Vilket ökade på stressen; Tänk om jag är gravid, vad har jag för fel då jag inte mensat på 2 månader, osv osv". Jag hade inte haft mensvärk före pillren men plötsligt fick jag en gång i månaden grymma kallsvettiga kramper som nog gick om med en vanlig 400 burana men otrevligt var det trots det.

Om min kropp reagerade såhär starkt på ett litet gult piller var det uppenbart bra att jag slutade.

För tillfället kör jag på kondom då jag är singel och vill undvika könssjukdomar i första hand. Men visst är tanken lockande att inte behöva använda något alls. Jag hittade en väldigt intressant artikel på nätet. Den handlar om att man på basis av sin flytning kan veta om man är fertil eller inte. Man kan ju också använda sig av ovulationstester för att vara säker. Finns det någon där ute som använder sig av dessa ekologiska sätt att undvika en graviditet? Jag tycker sättet är prima om man är i ett stadigt förhållande och en överraskningsbaby inte skulle vara något katastrofalt. Som singel och livrädd för graviditet skulle jag aldrig våga mig på detta för ens ovulaions kan ju hoppa hur som helst och mannes sperma kan slå läger i din äggstock i några dagar.

Avslutningsvis vill jag påpeka att jag inte vill svartmåla preventiv. Alla får använda vad de vill för alla kroppar är olika. P-piller var inte för mig och således tänker jag inte anända något annat preparat heller.

 

emska8

Bilden har egentligen inget med inlägget att göra, hittade den på min hårdskiva och tyckte den förtjänade lite synlighet.

Ugglan
23.06.2014 kl. 16:23

Vad håller jag på med?

Sommaren har varit mycket bra hittils. Jag träffar härliga vänner, går på terass, dansar på Ääniwalli, går på trevliga evenemang, planerar inredning, simmar, jogar, går hos en otroligt bra terapeut, dejtar, flirtar, sover, solar, fotar och planerar mitt företag som jag skall öppna på hösten. Frilansaren och riktigt nöjda Vanessa kuittar!

Jag och bästa Tessi söndagsfulla påväg till Ääniwalli

 

Ugglan
19.06.2014 kl. 16:10

Två sommarbilder

_MG_9359

Vivi tvättar sig på ett solblekt sängöverkast.

_MG_9242

Jag blev så glad när jag såg att förgätmigej redan blommar. Det är både min och mammas favoritblomma. Jag har en förtgätmigej i min frömfångare.

Ugglan
15.06.2014 kl. 13:45

Det osynliga barnet signerad av Tove Jansson

Jag hittade något speciellt på landet. En kopia av Det osynliga barnet från 70-talet. Jag öppnade boken och hittade Toves signering. Jag tappade andan för en stund. Sen satte jag den i bokhyllan var den förtjänar att vara. 

_MG_9084

_MG_9090

Vem Sverker Ström är måste jag ta reda på!

Ugglan
08.06.2014 kl. 13:59

UTHYRES: Vintage brudklänning från 60-talet

Jag drömmer om ett eget företag med en massa härligheter. Vacker porträtt fotografering, uthyrning av vintage kläder, eko café mm mm.

Jag är en samlare och fyndare. Det är en av mina passioner. Jag köpte denna vintage brudklänning (storlek 36) för rekvisita från Play it again sam för 2 år sedan. Nu tänkte jag, om någon är intresserad av att hyra den så letar den efter bröllop, maskerader eller fotograferingar att känna sig fin på. Jag tänker aldrig sälja den men tycker synd om den när den hänger ensam och utråkad i min garderob. Den kan hyras från 3h-1 vecka! Priser och regler berättar jag mer om, ifall någon är intresserad.

 

Maila vanessa.forsten@gmail.com eller kommentera!

 

_00A8120

_00A8086

_00A8111

Ugglan
05.06.2014 kl. 13:09

5 månader senare

Det har gått 5 månader sedan jag gick första gången till Mehiläinens psykiatri. Jag hade lidit av dagliga panikattacker i några månader, depression och självmordstankar. Jag mådde helt enkelt inte bra men fattade inte hur dåligt! Jag var inte lycklig och jag hade tappat bort mig själv. Jag minns att jag sade till psykiatern att är det inte helt normalt att tänka på döden och att man ibland vill dö? Hon tittade på mig och sa döden ja men en frisk människa tänker aldrig dagligen på att det vore skönt att inte finnas.

Jag började medicinering 8.2 och aktiv terapi för 1,5 månad sedan efter att länge ha letat efter en svenskspråkig terapeut.

Hur mår jag i dag då?

Jag mår väldigt mycket bättre än den dagen jag med darrande ben och blek i ansiktet gick in i psykiaterns rum i Forum. Tiden har gått så otroligt fort att det inte är sant. Mycket har hänt sen dess. Min farmor dog, marco och jag gjorde slut, min kära katt måste avlivas och jag har kämpat med flera veckor långa virusar. Dessa 4 faktorer var naturliga och inte direkt traumatiska och chockerande. Men de var stressiga, sorgliga och tunga. Det hjälpte inte mitt mående precis. Jag mådde ännu för 1,5-2 månader sedan ganska dåligt och än idag har jag dåliga dagar. Inte lika dåliga som förr!

Jag har varit ganska lat på att att föra dagbok över mitt mående under maj och juni. Speciellt när jag har haft en super dag. Då jag haft dessa bra dagar har det sista jag tänkt på varit att NU skall ja skriva i min hur mår jag bok att jag varit glad och lycklig. Jag har ju bara varit och njutit. Några datum är 5-6.4 (kattutställning i Åbo), 8.4 (Kollektivet filma kissona), 11.4 (då jag var med Astrid på Aussie blogawards). Andra datum har varit 24-26.5 Arcadas filmfester och fotografering med Max och 30.5 Annikas födelsedag och skolavslutning! Dessa dagar har jag mått dunder bra, jag har haft roligt och kännt mig lycklig. Lycklig har jag inte kännt mig sen våren 2013. Eller nöjd. Känslan av att det är roligt att leva, livet är nice! Jag har haft bra dagar, mellanmjölksdagar och lite sämre dagar resten av tiden. 

Med andra ord går det bättre och det är tack vare mycket och många. Medicineringen, kompisar, nya härliga vänner som Julia och Frida, gamla fina vänner, min familj och min terapeut.

Julia speciellt du har varit ett oerhört stort stöd! Du har nog fått höra en massa av mina mörka tankar som jag inte vågat delat med någon annan. Jag är mycket tacksam för att du orkat lyssna på mig.

Jag har nog ännu en del problem, det syns inte så mycket men jag kommer inte att blogga om det så mycket mer. Varför jag inte bloggat så mycket om mitt mående är för att mina tittarsiffror ökade explosionsartat. Det kändes naket, obehagligt och ganska freaky. Skulle tittartalen öka pga mina foton eller något annat skulle det vara en helt annan sak. Jag trivs ändå bäst med 40-130 unika besökare inte 300->. 300 är ännu ingenting jämfört med flera tusen, men för lilla mig är det jätte mycket om man delar med sig av sitt djupaste inre.

Jag ångrar aldrig att jag kom ut med min kris och min sjukdom men jag kommer inte att nämna det så ingående mer för att det inte känns naturligt längre. Kanske det tyder på att jag börjar må bättre? Att jag inte har samma känsla att måsta få ut allt, att jag kan samtala med vänner och min terapeut och det räcker för mig.

Det värsta är över och det är en skön känsla. 

_MG_6225

Den här bilden tog jag i februari. Jag hade just vaknat och var ångestfylld och miserabel för att en ny dag kommit. Att öppna ögonen och det första man känner är ångesten och depressionen som slår en på käften. Man ser inget positivt i något. Man vill bara försvinna. Det är fan inte roligt. Mådde så skit. Usch. Har inte velat publicera bilden men nu passar den in här. Jag minns att jag ville föreviga min olycka. Kunna se på den. Iackta den. Acceptera och sedan låta molnet glida bort. Jag kämpade med att orka ta en bild. Solstrålarna gav orken. Hemskt mycket mer gjorde jag inte under dagen. Åt och var på datorn. Tror inte jag gick ut trots det fina vädret. Orkade inte ens gå till butiken. Good times. Men som sagt. Det värsta är över. Jag tog fan tag i stridsyxan!

Ugglan
04.06.2014 kl. 10:22

Inredningsdetaljer på kyrkogårdsön

Jag skall flytta i sommar så jag försöker samla på mig en massa inredningsidéer. Man behöver inte alltid köpa magasin eller följa en massaninredningsbloggar. Jag tycker om att se runt i folks hem istället och känna inspirationen vakna till liv. 

1.6 var for hela familjen iväg till Porkala, var vi har vårt sommarställe. Kyrkogårdsön heter ön vi bor på, hur skrämmande det än låter. Såhär ser det ut där!

_MG_9038

I vardagsrummet står en jätte fin bondklocka som tyvärr tagit lite skada av fuktiga vintrar. Den måste alltid stängas av till natten för den tickar så högt!

_MG_9141

Mittemot ugnen och spisen finns sockerskålen och lite annat smått och gott.

_MG_9443

I ett sovrum finns två gamla lampor och en hel massa Kalle Ankor och andra serietidningar. De äldsta är från 60-talet.

_MG_9076

Byrån gillar jag mycket. Varför spegeln och ljusen är placerade på detta vis är en bra fråga. Kaprifol tapeten är perfekt i ett sommarsovrum, men jag skulle inte orka se på den vid jultider.

_MG_9402

Min farmor var duktig i porslinsmålning. Hon har målat dessa bärfat.

_MG_9412

I den här spisen har det grillats korv under regniga sommarkvällar.

Ugglan
03.06.2014 kl. 10:00

00.48

Klockan är 00.48 och jag skall riktigt just gå och sova. Jag har varit lite emotionell ikväll. Inte av någon destu mer allvarlig orsak. Jag hade lite ångest och började skriva i min fysiska må bättre bok lite tidigare. Mådde betydligt bättre och det resulterade i ett gråt, ett bra gråt. Ett renande gråt.

Jag tänkte att det vore skönt med en kram men ingen är vaken den här tiden så jag får nöja mig utan. Jag stiger upp och öppnar dörren. Vem sitter där i mörkret tätt intill min dörr, jo Vivi. Min älskade underliga speciella katt. Det är inte många som förstår sig på henne. Hon är känslig, selektiv, blyg och avskyr småbarn. Men gud så gosig hon är när hon vågar öppna sitt hjärta. Jag är en av de få människor hon har öppnat sitt hjärta för och då kan hon minsann vara en riktig blodigel. Hon hoppar upp på min säng, slänger sig på rygg och börjar spinna. Så goas vi där en stund och jag är nöjdare, jag fick min kram.

Ugglan
30.05.2014 kl. 00:48

Sommartakten började och lite bilder

Sommaren gjorde en U-sväng, men trots det inleder jag min sommartakt. Att sitta framför en skärm och editera bilder och blogga så ofta som jag ändå gör hör inte till sommaren. Blogga kommer jag nog att göra, men väldigt sporadiskt. Istället för att bara säga det tänkte jag ladda upp några "rester" från vardagen.

_MG_8880

Jag har hängt hos farmor igen.

Max

Var jag blandannat fotograferat Max. Han är trummis i Wildfire och en gammal go gymnasiebekant. Vi hängde i 5 h och catchade upp riktigt ordentligt. Sen gick vi på en avocado smoothie till The Exhibitionists.

_MG_8744

Mera vackra föremål hos farmor.

_00A7544

De senaste två veckorna har man hängt på balkongen. Kissorna har varit mycket glada!

_00A7616

En dagens outfit. Gammal bomullströja, köpt 2007 från Zara och ett par J.Lindberg lösbyxor också köpta 2007.

Sen har jag varit på Siivouspäivä och sålt bort onödigt för 150€, solat och fått lite färg, fotograferat, jobbat lite, hängt med Frida, Tessi och en massa Arcada shack, sett en massa kortfilmer och festat en hel del. Bra början på sommaren med andra ord!

Ugglan
29.05.2014 kl. 16:21

Vanessan Vaatevimma!

Jag har helt glömt att marknadsföra min lilla butik! Jag kommer att sälja en hel drös med underbara kläder och produkter imorgon på Siivouspäivän. Jag finns i Gamla kyrkoparken vid Bulevarden. Här hittar ni min facebookgrupp och några av mina produkter. Kom och fynda och understöd min vårstädning!

Direkt översatt betyder vaatevimma klädhysteri

_MG_8649
Ugglan
23.05.2014 kl. 13:02

27-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2017:


Suomi 100, United Nations Headquarters, New York USA, 2017
"Månadens unga konstnär", Gumbostrand Konst&Form, 2017 (solo)
Free Shot, Gallery KITAI, Tokyo Japan, Maj 2017 (Grupp)
 Seine 2017 (Duo)
Asbestos Art Space, December 2017 (solo)

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, CM Insinöörit, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Ilkka Palinperä, Konstrundan, Kontur, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta OY, Mori-Collective, MINJON, Ratata, Septem, Svenska Folkpartiet, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Studentbladet, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min portfolio
 

Vanessa Forstén Photography