Jag är inte förvånad

Det är med djup sorg jag klickar igenom sociala medier idag. Likt snöflingorna ute på gatorna täcker alla frustrerade och ledsna skrivelser vår eftermiddag.

USA har än en gång skrivit historia och inte på ett positivt sätt. Affärsmannen och miljardören Donald Trump har överlägset blivit vald till USA:s president av befolkningen på andra sidan Atlanten. 

Jag vaknade 8.18 och sprang till TV:n för att se på resultaten. Trump leder Clinton 247-214. Mången hade säkert skrikit, gråtit, krisat etc men jag konstaterade bara till Sami med en rynkad näsa: Trump verkar ta hem det.

Jag är inte förvånad, det är det sorgliga. Jag har anat sedan Trump och Clinton varit de slutfaldiga kandidaterna att detta inte blir en lätt match och här kan jag skylla på den amerikanska median och Trumps geniala kampanj.

USA är ett så mycket mer komplext land än vi Europeér kan tänka oss. Det finns en så otroligt stor klyfta mellan rika och fattiga. Mina farbror flyttade till Texas år -78 med sitt företag och han har hela min barndom berättat hur de södra staterna lider av fattigdom. Det finns folk som varken kan läsa eller skriva. Min fars halv kusin är väldigt religiös och hon har gjort mycket missionärs arbeten i delar av södra USA var unga flickor blir våldtagna, det kryllar av alkoholism och drogmissbruk, folk bor i ruckel. Levnadsstandarden är så långt ifrån välfärd som det bara går. Filmen Beasts of the Southern Wild ger en liten inblick i hur det är. 

Alla mina kusiner, min farbror och hans exfru röstade på Clinton men de är välutbildade och lever ett rätt så flott liv. Att Trump som populist nått ut till de som inte blivit gynnade ett lika bekävmt liv är inte underligt. 

"Make America Great Again"

Detta var hans korta och enkla men trygga slogan som nådde enkelt ut till folk. Är man fattig, jobbar i kolgruvor, inte studerat och annars bara är missnöjd med livet är denna propaganda så enkel att svälja.


"I'm the only one on this stage who's hired people"
"I have relevant experience by creating jobs and assets"

 

Detta är några av fler citat Trump yttrat. Jag kommer ge jobb åt de fattiga, med andra ord. Vem vill inte leva ett liknande liv som Trump?

 

Fattiga och ickeutbildade i söder som aldrig röstat innan är minsann inte de enda som lyft på rumporna och vandrat till röstlokalerna. Många rebulikander har röstat på Trump pga att de alltid röstat på det partiet. Det finns en massa konservativa och rasistiska människor som funnit tröst i vad Trump sagt om murar i söder och att ISIS och muslimer kommer få stryk om han blir president. 

Men Clinton då? 

Jag är imponerad av Clinton och hennes ambitioner men tyvärr var hon inte den bästa kandidaten mot Trump, det räckte inte hela vägen. Jag tror verkligen Bernie hade kunnat ta hem det om han hade haft Wallstreet eller annan investering bakom sig. Kampanjer är dyra och sanningen är att alla presidenter som blivit valda i USA har haft grym budget bakom sina kampanjer. Till och med Obama, han hade Wallstreet bakom sig. 

Clinton har verkligen inte rent mjöl i påsen och hennes skandaler är något jag inte är okej med. Emailen, Clinton Foundation (!), Wallstreet talen, Bengazi etc. 

Hade jag amerikanst medborgarskap hade jag givetvis röstat på Clinton, jag hade verkligen sett framemot att få se en kvinna som president huruvida skandaler eller inte. Jag hade ändå understött Sanders från början. Så gott som allting hade varit bättre än Trump i slutändan. 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

28-årig konstnär och frilansfotograf.

 

Utställningar 2019:

Astras jubileumsutställning, Rupla, Helsingfors

 

Kunder: 

Antti Asplund, Anki Rugs, Astra, Avotakka, Finlands Svenska Idrott, Helsinki Contemporary, Studio Palinperä, Konstrundan, Kuudes Kerros, Lauritzon's, Lavaretus, LUSH Finland, Mannerlaatta Oy, Mori-Collective, MINJON, Restaurant Plein, Septem, Suunnittelutoimisto Hägerström & Husell, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Svenska Teatern, Solmu Brewery


Min hemsida
 

Vanessa Forstén Photography